StoryEditor

Recept na nezamestnanosť? Pracujte zadarmo, radí centrálny bankár

06.11.2014, 14:15
Autor:
dujduj
Kanadský trh práce je na tom zle. Tak zle, že guvernér kanadskej centrálnej banky Stephen Poloz navrhuje, aby mladí ľudia pracovali zadarmo.

Mladí ľudia sa kvôli nedostatku pracovných príležitostí nedokážu postaviť na vlastné nohy a zostávajú bývať zo svojimi rodičmi.  A práve nedostatok pracovných skúseností a návykov môže byť pre nich vážnym problémom aj v budúcnosti. Centrálna banka totiž počíta s výrazným oživením ekonomiky, čo so sebou prinesie aj zvýšený dopyt po kvalifikovaných pracovníkoch s praxou. Tá však mladým ľuďom chýba a to ich v budúcnosti môže úplne vyradiť z pracovného trhu.  Poloz im však ponúka jednoduché riešenie. "Mladí ľudia by si mali nájsť prácu bez toho, aby čakali, že za ňu dostanú zaplatené," uviedol vo svojom prejave o stave trhu práce v Kanade Poloz.

Vo svojom prejave Poloz mladým Kanaďanom a ostatným, ktorí potrebujú nájsť prácu navrhol, že by mali získavať väčšie skúsenosti prostredníctvom neplatených stáží či dobrovoľníctva, až dovtedy, kým sa situácia na trhu práce v krajine nezačne zlepšovať.

Je podľa neho dôležité aby mladí ľudia zvýšili svoje šance sa v budúcnosti zamestnať. "Ak budú mať v životopise zaujímavé pracovné skúsenosti, zvýši to ich šancu uspieť v tvrdej konkurencii. Je to oveľa lepšie, ako chodiť z jedného pohovoru na druhá a nakoniec aj tak skončiť na úrade práce," uviedol pre agentúru Bloomberg.

Bank of Canada odhaduje, že až dvestotisíc mladých ľudí je bez práce a môže byť vážne poznamenaných dlhodobou nezamestnanosťou, ktorá im bráni v postavení sa na vlastné nohy.

Dostať mladých ľudí do práce je dôležité aj pre ekonomiku Kanady. Podľa Poloza bude hlavným barometrom zdravia ekonomiky práve to, či sa štátu podarí dostať týchto mladých ľudí počas dvoch rokov na pracovný trh.

Guvernér si zároveň uvedomuje, že túto možnosť nemajú všetci mladí ľudia. Jeho návrhy vychádzajú z predpokladu, že mladí ľudia majú rodičovskú záchrannú sieť, ktorá im umožní získať prácu zadarmo. Možný problém vidí aj v zneužívaní situácie zamestnávateľmi, ktorý môžu ich prácu nezákonne využívať.

Štatistiky pritom naznačujú, že situácia v Kanade by sa mohla čoskoro zlepšiť. Podľa ukazovateľov trhu práce je nezamestnanosť najnižšia za posledných šesť rokov a v septembri klesla na 6,8 percenta. Miera nezamestnanosti medzi 15 až 24-ročnými je však takmer dvakrát vyššie a pohybuje sa na úrovni okolo 13,5 percenta.

01 - Modified: 2006-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medzi riadkami Olega Pastiera
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:35