StoryEditor

Upozornil na realitnú bublinu. Teraz za to dostal Nobelovu cenu

14.10.2013, 23:56
Svet financií varoval pred dvoma krízami. Teraz dostal Nobelovu cenu za ekonómiu.

Reč je o americkom ekonómovi Robertovi Shillerovi. Ešte v roku 2005 upozorňoval na kolaps realitného trhu v Spojených štátoch, ktorý odštartoval finančnú krízu vo svete. Pár rokov predtým predpovedal spľasnutie bubliny v prípade technologických firiem, ktoré sa do histórie zapísalo ako Dot-com bubble.

Sú tu aj lepší

„Neveril som im. Myslím si, že sú tu ľudia, ktorí by si cenu zaslúžili viac.“ To boli prvé slová Roberta Shillera po udelení ceny. Nobelovku za ekonómiu, o ktorej rozhoduje švédska centrálna banka Riksbank, dostal spolu s ďalšími dvoma Američanmi Eugenom Famom a Larsom Peterom Hansenom. Všetci traja podľa banky výrazne prispeli „ich empirickými analýzami cien aktív“. Vďaka ich metódam teraz dokážu investori a odborníci omnoho presnejšie zistiť, ako sa budú v najbližších rokoch vyvíjať ceny akcií, dlhopisov, komodít či nehnuteľností. „Krízy sú výsledkom chýb, ktoré robia ľudia. My sa snažíme predchádzať týmto problémom,“ hovorí Schiller o tom, aký zmysel má ich práca. Práve prudký rast cien napríklad v prípade nehnuteľností je totiž jedným z kľúčových príznakov „nafukujúcej sa bubliny“ a predzvesťou veľkých problémov pri jej spľasnutí. Napríklad tak sa začala v Spojených štátoch finančná kríza, ktorá zachvátila všetky vyspelé krajiny sveta.

Zapojili psychológiu

Veľkým prínosom je aj to, že ocenení ekonómovia razia cestu takzvanej behaviorálnej ekonómii. Do „vedy čísel“ čoraz viac zapájajú zistenia zo psychológie či sociológie. „Takéto modely niekedy krátkodobo fungujú lepšie ako čisto matematické modely,“ hovorí analytik Across Wealth Management Radoslav Kasík. Napriek tomu, že sa metódy na predpovedanie budúceho vývoja cien zdokonaľujú, trendom je podľa neho skôr mierny odklon od takýchto predikcií. „Napríklad u nás vo firme sa snažíme, aby boli výsledky našej práce čo najviac oslobodené od takýchto predikcií,“ dodáva s tým, že teoretické modely nikdy nevedia odhadnúť, aké nové udalosti zasiahnu v budúcnosti do vývoja. „Pri výbere firiem sa skôr spoliehame na tradíciu a úspech firiem v minulosti a na to, či majú perspektívne produkty,“ vysvetľuje analytik, čo zaváži pri výbere akcií na burze. Úspešné firmy s dobrou stratégiou dokážu podľa neho omnoho lepšie čeliť nástrahám budúcnosti.

01 - Modified: 2005-07-21 08:22:11 - Feat.: 0 - Title: Komisia zvláda jazykový tresk
01 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 02 - Modified: 2024-03-28 16:36:40 - Feat.: - Title: Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Daniel Kahneman 03 - Modified: 2024-03-22 07:23:29 - Feat.: - Title: Dvadsaťsedem nobelistov žiada prepustenie politických väzňov v Bielorusku 04 - Modified: 2024-02-23 14:45:32 - Feat.: - Title: „Putin sa bojí Navaľného aj po smrti." Vydať rodine telo opozičníka žiadajú aj nositelia Nobelovej ceny 05 - Modified: 2023-12-21 12:47:30 - Feat.: - Title: Ovocné mušky získali už šesť nobeloviek. Využívajú ich aj naši vedci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:07