StoryEditor

Z chudobného Ukrajinca sa stal miliardárom. Vďaka WhatsApp

21.02.2014, 10:24
Spoluzakladateľ služby WhatsApp Jan Koum si splnil americký sen. Jeho firmu teraz kúpil Facebook.

Z najchudobnejších pomerov sa stal miliardárom. Ukážkový príbeh amerického sna stelesňuje Jan Koum. Pôvodom Ukrajinec, ktorý v USA spoluzaložil chatovaciu aplikáciu WhatsApp, sa už o zabezpečenie svojho života báť nemusí.
Jan Koum prišiel do USA v prvej polovici 90. rokov. Vtedy mal iba 16. Spolu so svojou matkou opustil otca i rodnú dedinu na Ukrajine. V Kalifornii im mal začať lepší život.

Z chudobnej Ukrajiny

Americký sen ale neprichádzal. Peniaze si zarábali strážením detí a upratovaním v supermarketoch. A na sociálnych úradoch čakali v rade na potravinové lístky.Teraz už obavy o zabezpečenie Koum mať nemusí. Za celkom 19 miliárd eur predal mobilnú aplikáciu WhatsApp Facebooku. A ako odhaduje americký magazín Forbes, za svoj ​​45 percentný podiel získal 6,8 miliardy dolárov. A ako bonus má miesto v správnej rade Facebooku. Spolu s Brianom Actonom vytvorili aplikáciu, ktorá predovšetkým u mladšej generácie prekonala klasické SMS správy. Za päť rokov existencie WhatsApp, s ktorou sa dá cez smartfóny rýchlo a zadarmo chatovať, ju využíva už 450 miliónov ľudí. A každý deň ich pribudne milión.

Nevieš, kto počúva

Príbeh dnes 37-ročného Jána Kouma je ako námet do amerického filmu. S otcom, ktorý zostal na Ukrajine, rodina v USA komunikovala len ťažko. Telefonovanie vtedy bolo drahé a ako hovoril Koumov otec, nebolo ani bezpečné. „O tom sa teraz nemôžeme rozprávať. Kto vie, kto všetko počúva," spomínal Koum. Možnosti, ako uľahčiť komunikáciu na diaľku, ho aj kvôli tomu zaujímali. Od chvíle, kedy v poradenskej spoločnosti Ernst & Young, kam ešte ako študent v roku 1997 nastúpil, stretol neskoršieho spoluzakladateľa WhatsApp Briana Actona, ubehlo do štartu vlastného projektu cez desať rokov.

Obaja neskôr začali pracovať v Yahoo! az kolegov sa stali dobrí priatelia. A keď si v roku 2009 Koum kúpil svoj ​​prvý iPhone, bol to posledný impulz. Na konci februára spoločne Koum a Acton založili spoločnosť WhatsApp Incorporated. Aplikácia najprv fungovala len na zdieľanie rôznych statusov, čoskoro sa ale premenila v chatovací program.

Valentínska dohoda
A rýchlo rástol. Zaujímali sa o neho už skôr v Google, aj vo Facebooku. Ešte vlani Koum ponuky odmietal. Ako ale píše napríklad New York Times, schôdzky s šéfom Facebooku Markom Zuckerbergom boli stále častejšie a na začiatku februára nabrali konkrétne rysy. A na sviatok svätého Valentína sa dohodli. Nad balíčkom jahôd v čokoláde si Koum s Zuckerbergom tľapli. A za 19 miliárd dolárov Facebook získal fenomén WhatsApp.

iHNed.cz

01 - Modified: 2006-01-31 14:53:39 - Feat.: 0 - Title: Reforma BR OSN odchádza zrejme do stratena, myslí si Kukan
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:03