StoryEditor

Analytici sa zhodujú. Smer svetovej ekonomiky určí Fed

03.01.2014, 10:44
Čo môžeme očakávať od roku 2014 a do čoho sa oplatí investovať? Prečítajte si vízie analytikov.

Ako sa bude dariť veľkým ekonomikám určí predovšetkým americká centrálna banka Fed. Masívna podpora ekonomiky USA sa totiž prepisuje aj do kondície ďalších trhov. Čo môžeme vlastne očakávať od roku 2014? Do čoho sa oplatí investovať? Analytici predstavujú vízie pre tento rok.

Americká hypotekárna kríza pred piatimi rokmi rozkývala svetovú ekonomiku smerom k pádu. Podobne výrazné - či už v dobrom alebo zlom - môže byť ukončenie podpory hospodárstva USA zo strany ich centrálnej banky.

Oslovení analytici označujú práve tento moment vo svojich predpovediach za kľúčový.

Je na mieste prestať podporovať kondíciu najväčšej ekonomiky sveta? Ako sa kroky centrálnych bankárov USA prepíšu do hospodárenia európskych štátov? A do čoho sa tento rok oplatí investovať?


Nielen automobilky budú rásť

Petr Dufek, ČSOB

Svetové finančné trhy by sa v roku 2014 už konečne mali dočkať konca kvantitatívneho uvoľňovania v USA. Masívne tlačenie dolárov svojho času pomohlo americkej ekonomike a ťažil z neho aj rad ďalších krajín tešiacich sa z uvoľnenej politiky amerického Fedu. Teraz nastáva čas začať menovú politiku vracať do zavedených koľají.
 
V Európe sa pre budúci rok obávam troch negatívnych trendov. A síce nedokončeného deleveragingu, ktorý bude brzdiť oživenie v nemalej časti eurozóny. Druhou v poradí je bezhraničná viera v reguláciu, ktorá má predísť finančným krízam aj otrasom, ktorej dôsledky však môžu zabrzdiť finančný sektor a teda aj ekonomiku EÚ na niekoľko rokov dopredu.

Tretím negatívnym trendom, ktorý je zrejmý už niekoľko posledných rokov, je decoupling - nožnice roztvárajúci sa medzi Francúzskom a Nemeckom.

Na českom ihrisku bude asi veľmi zaujímavé, ako sa podarí budúcej vláde plniť koaličnú zmluvu, najmä v oblasti rozpočtových výdavkov. Z pohľadu ekonomiky pôjde o to, či sa podarí aj "neautomobilové" časti hospodárstva vrátiť sa k rastu. A ja verím, že áno.


Favoritom sú akcie rozvinutých krajín

Tomáš Tomčány, Patria Direct

Z rôznych tried finančných aktív pre rok 2014 preferujeme akcie. Z regionálneho pohľadu odporúčame investíciu do akcií rozvinutých krajín. Očakávaná akcelerácia globálneho hospodárskeho rastu by sa mala opierať práve o výkon rozvinutých ekonomík. Spojené štáty majú podľa nás lepšie vyhliadky rastu, Európa je na druhej strane atraktívnejšia.
 
Zo sektorov sa nám javí zaujímavý bankový sektor v Európe. Pre banky bude v budúcom roku dôležitý výsledok záťažových testov Európskej centrálnej banky, ktorý by mal vyznieť pre banky pozitívne. Zaujímavé príležitosti môže ponúknuť aj sektor telekomunikácií, kde v budúcom roku očakávame ďalšiu vlnu konsolidácie. Medzi nami preferované sektory ďalej radíme sektor technológií, zdravotníctva a cyklického spotrebného tovaru.
 
Budúci rok ďalej veríme v rast dolára. Utiahnutie monetárnej politiky centrálnej banky Fed by malo viesť k rastu výnosov dolárových aktív na peňažnom a dlhopisovom trhu, čo by malo zatraktívniť dolár voči iným menám.


Centrálne banky hrajú prím

Milan Vaníček, Atlantik

Z pohľadu finančných trhov ma napadá zrejme jedna z najzásadnejších udalostí, ktorá bude determinovať budúci rok a tou je menová politika. Tak ako tomu bolo v uplynulých rokoch, stále považujem rozhodovanie americkej centrálnej banky Fed za kľúčové pre utváranie súčasného trhového prostredia.
 
Ak sa pozriem za Fed, potom zostanem pri menovej politiky a pripomeniem ostatné centrálne banky, ktoré majú podobný program ako je BoJ, Švajčiarska CB, BoE, (asi môžeme spomenúť i ČNB), pomaly aj ECB a Austrália o niečom podobnom uvažuje.

Z môjho pohľadu teda menová politika aktuálne hrá prím a ďalší vývoj je na jej krokoch závislý.

 

Európa nebude mať záujem o pôžičky

Filip Fyrbach, GE Money

Budúci rok nás čaká niekoľko zásadných okamihov. Z môjho pohľadu je to predovšetkým vplyv zmeny politiky americkej centrálnej banky Fed na zámorskú ekonomiku a ostatné trhy, a to nielen vo finančnej oblasti, ale aj v reálnej ekonomike.

Zaujímavé bude sledovať, ako sa s touto zmenou vyrovnajú rozvíjajúce sa ekonomiky, predovšetkým India, Brazília, Juhoafrická republika a ďalšie krajiny, ktoré uvoľnená politika Fedu v niektorých smeroch podporovala.
 
Ďalšou otázkou je, ktorý z nástrojov - a či vôbec - Európska centrálna banka použije na podporu ekonomiky. V túto chvíľu sa javí ako najpravdepodobnejší krok účelová forma pôžičiek. Tá sa ale môže ľahko minúť účinkom. Dôvodom je stále relatívne vysoká úroveň zadlženia európskeho súkromného sektora, a to ako firiem aj domácností. Tie ešte nejakú dobu nebudú mať aj z tohto dôvodu o pôžičky záujem.

Najvyššia úroveň neistoty ale podľa môjho názoru pramení z pripravovaného prechodu európskych finančných inštitúcií pod jednotný orgán dohľadu, ktorý bude vykonávať Európska centrálna banka. Než sa tak stane, je totiž potrebné podrobiť predmetné finančné inštitúcie inšpekcii. A nastavenie jej prísnosti je ťažšia úloha, než by sa mohlo zdať.

Keď bude príliš vágna, neistotu ohľadom zdravia bánk to ešte zvýši a ECB stratí dôveryhodnosť tak ako v minulosti EBA (Európska banková asociácia), keď príliš prísna, môže vypadnúť nejaký ten kostlivec zo skrine. Vždy sa teda nájde niekto, kto bude s prístupom k hodnoteniu nespokojný. Snáď to bude tá menšia časť finančného trhu.

 

Rozhodnutie Fedu bude mať globálny dopad

Josef Němý, Komerční banka

Hlavnou témou pre rok 2014 podľa mňa bude nastavenie menovej politiky americkej centrálnej banky, a to predovšetkým ako dlho bude trvať ustupovanie od veľmi uvoľnenej politiky.

Menová politika Fedu totiž má zásadný vplyv nielen na zámorské burzy, ale vlastne na celý globálny akciový trh. Domnievam sa, že približovanie úplného ukončenia nákupu aktív prinesie (minimálne krátkodobo) negatívny dopad na akciové trhy.

Pripomínam, že po ukončení predchádzajúcich dvoch vĺn kvantitatívneho uvoľňovania spadli americké akcie o 17 percent, respektíve 16 percent. Vzhľadom k tomu, že rastový trh už v USA trvá takmer päť rokov, tak by tentoraz mohla byť negatívna reakcia aj silnejšia.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-11-18 06:55:00 - Feat.: 0 - Title: Kosovský parlament sa dožaduje nezávislosti, kosovskí Srbi zotrvania v SČH
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:11