StoryEditor

Tipos pomôže utečencom. Vyčlenil im pol milióna eur

21.10.2015, 13:56
Autor:
TASRTASR

Štátna lotériová spoločnosť Tipos vyčlenila predbežne 500-tisíc eur na humanitárnu a integračnú pomoc utečencom. Mimovládne a rozvojové organizácie predložili sedem projektov, v ktorých požadujú okolo 350-tisíc eur.

Vyplýva to z informácie o možnej podpore zo strany verejného sektora aktivitám mimovládnych organizácií pri humanitárnej a integračnej podpore utečencom predložených "Výzvou k ľudskosti", ktorú dnes schválila vláda.

Všetky projekty sa týkajú poskytovania humanitárnej, právnej či zdravotnej pomoci utečencom. V prípade Slovenskej katolíckej charity ide o integráciu osôb s medzinárodnou ochranou na území SR.

Peniaze by sa k mimovládnym organizáciám mali dostať ihneď, ako to bude technicky možné. "Potrebujeme tieto projekty udržať. Sme pripravení ďalej takéto aktivity financovať," priblížil po rokovaní minister financií Peter Kažimír.

Minister školstva Daniel Draxler hovoril o možnosti vytvoriť fond pre utečencov. Išlo by o osobitný program, ktorý by umožnil študovať niekoľkým desiatkam študentov predovšetkým zo Sýrie na slovenských vysokých školách. "Mali by tak možnosť získať vzdelanie, lebo v rozbombardovanej Sýrii to teraz nie je možné," poznamenal.

Slovensko dalo 568-tisíc

Na pokrytie základných potrieb v rámci integrácie približne 500 ľudí s medzinárodnou ochranou sa budú musieť nájsť ďalšie zdroje. "Z hľadiska krátkodobej perspektívy sa počíta s obdobím jedného roka, kedy je žiaduce navýšenie finančných prostriedkov zo štátnej rezervy do rozpočtu Migračného úradu Ministerstva vnútra SR o 4,535 miliónov," uvádza sa v materiáli.

Slovensko poskytlo tento rok z verejných zdrojov finančnú a materiálnu pomoc sýrskym utečencom vo výške 568-tisíc eur.

Plánuje sa ďalšia mimoriadna dotácia pre viaceré špeciálne fondy zriadené na pomoc sýrskym utečencom alebo pre medzinárodné organizácie štandardne pôsobiace v oblasti humanitárnej asistencie.

Aktuálne sa pripravuje dodávka obytných kontajnerov, ktoré by mali riešiť niektoré z najakútnejších potrieb starostlivosti o utečencov v srbskom tábore Preševo. Podobný príspevok môže smerovať do utečeneckého tábora v maďarskom Hegyeshalom.

V hre sú ďalšie peniaze

Ministerstvo financií vyčlenilo na dobrovoľný príspevok do Svetového potravinárskeho programu 300-tisíc eur. Ďalších 300-tisíc eur pôjde do Fondu na podporu migrantov a utečencov Rozvojovej banky Rady Európy.

Rezort diplomacie úzko komunikuje s viacerými mimovládnymi organizáciami a jednotlivcami, ktorí pôsobia v regióne Blízkeho a Stredného Východu a hľadá spôsob ako koordinovať s nimi aktivity.

V najbližšom čase plánuje ministerstvo zdravotníctva osloviť Asociáciu dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok na poskytnutie zdravotníckej pomoci pre humanitárne účely.

Pri mimoriadnom prílive utečencov zase môže ministerstvo obrany dať k dispozícii svoje kapacity pre maximálne 1500 osôb, avšak výhradne v poľných podmienkach. Nadbytočné materiálové zásoby rezortu už boli v plnom rozsahu vyčerpané dodávkami pre srbský Červený kríž.

 

01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:32