StoryEditor

Chcete skúsiť šťastie na burze? Zistite, aký ste investor

15.10.2013, 00:05
Pred tým, ako začnete investovať na finančných trhoch by ste mali zistiť, do akej skupiny investorov patríte.

Chcete začať investovať, ale neviete aký je váš rizikový profil? Prvý a myslím, že ten najdôležitejší krok ste už urobili tým, že nechcete nechávať svoje peniaze na bežnom, poprípade sporiacom účte, alebo v akomkoľvek inom sporiacom produkte, kde zvlášť na dlhom investičnom horizonte väčšina neprekoná ani infláciu, takže reálne o svoje peniaze prichádzate.


Ďalším krokom je práve určenie svojho správneho rizikového profilu. Väčšina spoločností má svoje vlastné investičné dotazníky, napriek tomu je väčšina otázok veľmi podobná. Po zodpovedaní všetkých otázok si človek spočíta svoje bodové konto a podľa počtu bodov zistí svoj ​​rizikový profil - čím viac bodov, tým rizikovejší profil .Tento profil môže byť veľmi konzervatívny ,rastovo agresívny alebo niekde uprostred od profilu príjmového cez príjmový s rastom ,rastový konzervatívny až po rastový.

A aké otázky by mal človek zodpovedať?

Jedna zo základných otázok sa týka množstva investovaných peňazí a dĺžky investičného horizontu. Čím menšie je percento investovaných peňazí k celkovému finančnému majetku osoby, tým viac bodov môže klient v otázke získať. Podobne čím dlhší je investičný horizont. tým viac bodov v tejto otázke dostaneme. Nemožno získať vysoký výnos za niekoľko týždňov s minimálnym rizikom, ale ak investíciu rozložíme do dlhšieho časového úseku, môžeme tak získať vyšší výnos aj nižšie riziko.

Ďalšia otázka sa môže týkať napríklad ciele investície, tzn. aký očakávaný rast plánujem a aké veľké kolísanie investície som schopný akceptovať. Poprípade ako zareagujem ak na konci jedného roka bude hodnota môjho účtu vo výške 5-tisíc eur, ale v polroku nasledujúceho roka len na hodnote okolo 3-tisíc eur? Štandardne mám na výber tieto možnosti: peniaze vyberiem a produkt ukončím; nechám peniaze tam, kde sú, ale ďalšie uložím inde; neurobím nič, ciele sa nezmenili; pridám do tejto investície ďalšie peniaze, pretože verím, že trhy opäť porastú - je asi zbytočné hovoriť, za ktorú odpoveď získate najviac bodov.

Ako budete reagovať na pokles

Ďalším bodom v dotazníku môžu byť krátkodobé výkyvy na akciových trhoch - vadia mi a preto budem rušiť investíciu alebo ma nezaujímajú a v investícii budem pokračovať, pretože s týmito krátkodobými výkyvmi som oboznámený.

Súčasťou dotazníka môžu byť aj jednoduché grafy, z ktorých vyberáte práve to portfólio, ktoré vám najviac vyhovuje - to, kde sú nízke ale konštantné výnosy, alebo to, kde sú výnosy vysoko v pluse, ale niektoré roky tiež veľmi v strate?

V neposlednom rade by sa mala objaviť otázka zameraná aj na to, kedy ukončím investovanie peňazí a naopak, kedy budem chcieť svoje peniaze vyberať? Ako posledná sa väčšinou objavuje otázka na vaše znalosti a skúsenosti s investovaním.

Takže akí ste investori? Skúšali ste si už zistiť svoj ​​vlastný investičný profil? Odporúčam si investičný dotazník vyplniť a profil si tak určite aj v prípade, že o investovaní zatiaľ len uvažujete. V priebehu času je potom dobré dotazník zopakovať a profil si buď potvrdiť alebo na základe nových cieľov či skúseností upraviť.
 

FinAsist.cz

01 - Modified: 2005-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 03 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli 04 - Modified: 2024-03-20 21:21:44 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, Fed tento rok počíta so znížením úrokov o 0,75 percentuálneho bodu 05 - Modified: 2024-03-20 19:20:32 - Feat.: - Title: Index S&P 500 sa prvýkrát dostal nad 5200 bodov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:31