StoryEditor

Miliardy ho už nebavili. Tak začal zakladať školy

12.12.2014, 23:00

Český (korunový) miliardár Tomáš Janeček si plní veľký sen. Spolu so svojím bratom Karolom, známym bojovníkom proti korupcii, kedysi založil spoločnosť RSJ, ktorá je jedným z najväčších svetových hráčov v algoritmickom obchodovaní a vytváraní trhov. V jednu chvíľu však zistil, že ho to už nebaví a odišiel zakladať školy.

Bratia Janečkovci rozprávkovo zbohatli na burze. "Mali sme šťastie, že sme začali byť aktívni v momente, keď sa burzy celkom zásadne zmenili a začali obchodovať hlavne počítače. A my sme zhodou náhod boli na samom začiatku, kedy to všetko vznikalo, bolo to čerstvé a nové. Tým pádom sme mali obrovskú konkurenčnú výhodu a vývojový náskok oproti firmám, ktoré vstupovali na trh o niekoľko rokov, "spomína Tomáš Janeček v rozhovore pre týždenník TÉMA na dobu okolo roku 2002.

Počítače spoločnosti RSJ sú vďaka tímu špičkových matematikov, štatistikov a programátorov schopné nájsť na trhu cenovo zaujímavé príležitosti, ktoré môžu v priebehu niekoľkých milisekúnd využiť. Po malých čiastkach, ale vo veľkých objemoch tak spoločnosť RSJ zarobila miliardy. V roku 2010 dosiahla rekordný obrat v neuveriteľnej nominálnej hodnote presahujúcej 4,1 biliardy (4,1 milióna miliárd) korún.

"Bolo zvláštne, že so všetkými tými úspechmi neprišla vnútorná radosť. Nemohol som si už nahovárať, že šťastný budem, keď získam uznanie a zarobím peniaze. A tak som hľadal, ako byť naozaj v pohode," tvrdí Tomáš Janeček.

Založil preto dve materské škôlky a investoval 27 miliónov korún do nákupu Školy hrou (vtedajší súkromná ZŠ pedagogičky Ivany Malkovich na pražskom Břevnove) a súkromného gymnázia v Nusliach. Pod názvom Dúhovka Group sa tak teraz skrývajú dve škôlky a dve školy, ktoré Tomáš Janeček z veľkej časti financuje.

"Sú to peniaze, ktoré som zarobil v RSJ. Dáva mi zmysel ich investovať do Dúhovky. Mám z toho dobrý pocit, "hovorí Tomáš Janeček. "Chceli by sme dosiahnuť to, že o tri roky budeme finančne sebestační. Finančný aspekt berieme veľmi vážne. Ale ak to chceme robiť kvalitne a zároveň sme si dali nejaký strop na výšku školného, je to veľmi náročné, "podotýka Tomáš Janeček.
Vo svojich školách stavil na výučbu metódou Montessori. "Ten systém má neuveriteľne dobre prepracovanú metodiku, a to spôsobom, ktorý je transparentný pre deti. Sekvencie nadväzujú na seba a oni, keď niečomu nerozumejú, tak v tom bode zotrvajú tak dlho, než všetko pochopia. Vďaka tejto metodike každé dieťa prechádza vzdelávaním individuálnym tempom, "dodáva Tomáš Janeček.

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2007-01-22 14:41:48 - Feat.: 0 - Title: SaLon nové CD
01 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 02 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 03 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind 04 - Modified: 2023-03-14 11:32:22 - Feat.: - Title: Vínna pivnica, heliport či sála pre 50-členný orchester. Takto vyzerajú najluxusnejšie jachty na svete 05 - Modified: 2023-03-10 11:53:15 - Feat.: - Title: Protesty, zmena názvu a teraz najväčší obchod v histórii športu? Tím z Washingtonu chce i Bezos
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:39