StoryEditor

Cameron chce obmedziť prácu z východnej Európy. Týka sa to aj nás

29.10.2013, 14:08
Autor:
dujduj
Británia je plná prisťahovalcov z východnej Európy, ktorí berú Britom prácu. Myslí si to britský premiér David Cameron.

Britskému premiérovi Davidovi Cameronovi sa nepáči, že Východoeurópania berú prácu mladým Britom. "Musíme povedať "nie" pracovníkom z východnej Európy" uviedol Cameron podľa Telegraphu vo svojom prejave vo fabrike na výrobu Mini Cooprov neďaleko Oxfordu.

Je podľa neho nutné dosiahnuť dohodu s EÚ o tom, ako obmedziť počty prisťahovalcov, prichádzajúcich z východnej Európy.

Británia sa obáva Rumunov a Bulharov

Oficiálne čísla ukazujú, že medzi aprílom a júnom tohto roka prišlo do Británie 683-tisíc ľudí z východnej Európy. Ide najmä o ľudí z Poľska, Litvy, Slovenska, z Českej republiky, Estónska, Maďarska, Lotyšska a Slovinska. Krajina zároveň očakáva nárast prisťahovalcov po tom, ako sa začiatkom budúceho roka zrušia pracovné obmedzenia pre ľudí z Rumunska a Bulharska. Aktivisti varujú, že do Británie by z oboch krajín mohlo prísť až štvrť milióna ľudí.

Podľa premiéra nemôžu mladí Briti "naplno" konkurovať tvrdo pracujúcim prisťahovalcom. Krajina musí podľa neho vytvoriť podmienky na to, aby mladí ľudia boli schopní a ochotní súťažiť s prisťahovalcami.

Podľa Camerona je až polovica pracovnej sily v britských továrňach z krajín východnej Európy. Najmä z Poľska a Litvy. "Je krutým faktom, že generácia mladých Britov stratila možnosť po sebe niečo zanechať," rozhorčene povedal Cameron a zároveň dodal, že mladým sa nedarí podieľať sa na hospodárskom oživení krajiny, pretože stratili schopnosť zabezpečiť si prácu.

Vo svojom prejave neďaleko Oxfordu však Cameron nakoniec svoj tón voči prisťahovalcom zmiernil. "Nemôžeme ich viniť za to, že chcú tvrdo pracovať a dostať sa ďalej. Ak sa pozriete do továrni v našej krajine, kde pracuje polovica ľudí z Poľska, Litvy a Lotyšska, tak uvidíte ako pracujú," povedal. "Nemôžeme sa im však čudovať. Chcú pracovať, vidia u nás prácu, prídu a začnú robiť."

Prisťahovalci sú tvrdší ako Briti

Premiér zároveň navrhol niekoľko riešení, ktoré by mali pomôcť mladým Britom nájsť si prácu.

Británia musí podľa Camerona reformovať svoj sociálny systém tak, aby sa ľudom nevyplácalo nepracovať. Zároveň je nutné upraviť vzdelávací systém. Stredné a vysoké školy musia mladých ľudí pripraviť tak, aby sa boli hneď po škole schopní zapojiť do pracovného pomeru.

Podobným tónom sa nedávno vyjadril aj starosta Londýna Boris Johnson. Podľa neho sú mladí Briti leniví a chýba im pracovná morálka prisťahovalcov. K Johnsonovi sa pridal aj známy televízny kuchár Jamie Oliver, ktorý povedal, že európski prisťahovalci sú "oveľa silnejší a tvrdší" ako mladí Briti.

Cameron zakončil prejav slovami o tom, že imigrácia, sociálna starostlivosť a školstvo sú prepojené. "tieto tri oblasti je potrebné riešiť spoločne a vytvoriť tak ekonomiku, ktorá bude generovať bohatstvo pre našich ľudí," dodal na záver.

01 - Modified: 2005-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákerné uzlíky dát očami optimistu
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:49