StoryEditor

Toto je pre Grécko koniec. Tvrdí obchodník, ktorý sa stal obeťou krízy

24.07.2015, 11:54
Autor:
FinWebFinWeb
Tam, kde nie sú turisti, sa žije ťažko. Ľudia sa boja míňať peniaze, pretože nevedia, čo bude zajtra.

Jorgos Prasinudis prevádzkoval svoju opravovňu motocyklov v Aténach tri desaťročia, v dobrých i zlých časoch. Teraz však na jeho okne visí nápis "na predaj". Prázdne výklady sú znovu bežným rysom gréckych miest a obcí kvôli poslednej kríze, ktorá vyvolala obavy o budúcnosť Grécka v eurozóne a spôsobila, že ľudia prestali míňať, píše agentúra AP.

V Prasinudisovej štvrti Kukaki z hlavnej komerčnej ulice zmizli pekáreň, obchod s potravinami, holičstvo a niekoľko obchodov s odevmi. Všetci sú obete krízy. "To je pre Grécko koniec," hovorí Prasinudis. "Neoživíme sa ďalších 50 rokov."

Sťahujú sa radšej do Nemecka

Ekonomický prepad sa zhoršil po rozhodnutí gréckej vlády na konci júna zaviesť prísnu kontrolu nad voľným pohybom peňazí a obmedziť limit pre výber peňazí z bankomatov na 60 eur denne. Aj keď sa banky tento týždeň po troch týždňoch opäť otvorili, limit pre výber z bankomatov sa nezmenil a hotovosti je málo. Pre ekonomiku, kde je platenie hotovosťou štandardom, je to obrovský problém.

Prasinudisova manželka spolu s jedenásťročnou dcérou sa už presťahovali do Nemecka. Ironicky do krajiny, ktorú mnohí obviňujú z ekonomických a sociálnych problémov sužujúce Grécko. "Dúfam, že sa moja dcéra naučí po nemecky a nevráti sa späť," hovorí opravár, ktorý sedí na chodníku pred svojou opravovňou a popíja kávu. "Ani na prázdniny."

Majiteľ železiarstva Kostas Kitsos dodáva, že jeho predaj prudko klesol od 29. júna, keď bola zavedená kontrola pohybu kapitálu. "Ľudia prichádzajú do obchodu, ale len sa pýtajú na cenu a nič nekupujú," hovorí. "Každý sa bojí utrácať peniaze, pretože nevie, čo sa stane."

Mladí sú bez práce

Grécko nemá od jari 2010 prístup na zahraničné dlhopisové trhy a pri splácaní svojich starých dlhov sa musí spoliehať na peniaze zo záchranných úverov. Výmenou za záchranné úvery však krajina musela prijať prísne úsporné opatrenia, ako znižovanie štátnych výdavkov a zvyšovanie daní. Dopady sú obrovské. Zaniklo milión pracovných miest, prevažne v súkromnom sektore, čo je zhruba pätina celkovej pracovnej sily krajiny.

Potom, čo sa vlani objavili známky stabilizácie, začala grécka ekonomika opäť klesať a nezamestnanosť zostáva vysoká. Miera nezamestnanosti je stále nad 25 percentami a bez práce je viac ako polovica mladých do 25 rokov.

Spolu s obmedzením pohybu kapitálu vláda zaviedla nové kolo úspor. Stúpla daň z pridanej hodnoty a odvody pre podniky. V platnosti zostali mimoriadne dane pre domácnosti, ktoré znižujú ich disponibilné príjmy.

Bankové prázdniny v podstate neskončili

Maloobchodné zväzy sa obávajú návratu do doby okolo roku 2012, kedy bola miera nezamestnanosti na vrchole a prudko vzrástol počet firemných bankrotov. Za päť rokov od prvého záchranného balíka od partnerov Grécka v eurozóne a Medzinárodného menového fondu skrachovalo podľa Národného zväzu gréckeho obchodu 85-tisíc maloobchodných spoločností a príjmy sektora sa znížili o 45 percent.

Šéf Aténskej obchodnej komory Konstantinos Michalos napísal tento týždeň list na ministerstvo financií, kde naliehal na vládu, aby urýchlene prijala opatrenia na pomoc podnikom, aby zostali otvorené, zvlášť tým podnikom, ktoré majú problémy s dovozom tovaru zo zahraničia. "V podstate bankové prázdniny neskončili," napísal. "Väčšina gréckych spoločností je pol kroku od odchodu z podnikania."

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-08-01 12:11:00 - Feat.: 0 - Title: Američania získavajú osobné údaje o pasažieroch po novom
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:56