StoryEditor

Najväčšie britské firmy odmietajú Brexit, libre to však nestačí

23.02.2016, 12:07
V reakcii na vyhlásenie termínu referenda napísali šéfovia viacerých firiem list, v ktorom prezentujú svoje postoje.

Šéfovia významných britských firiem, ako je EasyJet, Shell či Vodafone, varujú pred odchodom z EÚ. Ohrozil by podľa nich rozvoj firiem, ktoré pôsobia v mnohých krajinách Európy. Z možného brexitu sú nervózne aj finančné trhy. Libra je k doláru najslabšia za sedem rokov, píše portál iDNES.cz.

"Podnikanie si vyžaduje otvorený prístup k európskym trhom s 500 miliónmi ľuďmi, aby mohlo rásť, investovať a vytvárať pracovné miesta," píše sa v liste, ku ktorému sa hlási množstvo významných britských spoločností, ktoré chcú zostať v reformovanej EÚ.

Medzi nimi je napríklad EasyJet, Shell, Vodafone, Marks & Spencer, BAE Systems, BT či Diageo. Obchodné reťazce Tesco, Morrisons a Sainsbury's svoj hlas pridať nechceli s vysvetlením, že všetko nechajú na vôli voličov. V júni sa bude konať referendum, na ktorom Briti rozhodnú, či chcú v EÚ zostať, či odísť.

List vznikol v reakcii na víkendové oznámenia premiéra Davida Camerona, že referendum o zotrvaní v EÚ sa bude konať 23 júna. Podľa denníka The Guradian sa k nemu pripojila tretina firiem burzového indexu FTSE 100. Reprezentujú všetky odbory podnikania a regióny v Británii. Spolu zamestnávajú cez jeden milión ľudí.

V piatok sa podarilo Veľkej Británii uzavrieť dohodu o reforme vzťahov s Európskou úniou. Podľa niektorých interpretácií však Briti dosiahli len drobné ústupky.

"Celkovo sa zdá, že oproti pôvodným ambíciám je súčasná dohoda len veľmi slabým odvarom. Vo všetkých bodoch, od príspevkov pre imigrantov po schopnosť Británie vetovať európsku legislatívu, musel Cameron čiastočne ustúpiť, čo môže v júni posilniť voľbu smerom k odchodu z únie," myslí si analytik Saxo Bank John Hardy.

Podľa neho nie je isté, čo by vlastne Veľká Británia odchodom z EÚ získala, pretože do únie nie je tak hlboko integrovaná. "Má väčšinu výhod - najmä voľný obchod - a pritom si stále udržuje vlastnú menu, vlastné odvetvie finančných služieb so samostatnými pravidlami - to všetko za cenu približne 1 percenta HDP," dodal Hardy.

Nervozita z možného vystúpenia Británie z EÚ sa prejavuje aj na trhoch. Britská libra je k americkému doláru najslabšia za sedem rokov. Tlak na britskú libru však trvá už dlhšiu dobu. Tento rok mena voči doláru stratila štyri percentá.

Mnoho ľudí na trhu má obavy, že by takzvaný brexit oslabil pozíciu britskej meny aj zahraničného obchodu s Európskou úniou.

Dôsledky brexitu by pocítila Británia, ale aj EÚ. Podľa štúdie banky Société Générale by sa HDP eurozóny v najbližších desiatich rokoch znížil až o 0,25 percenta. Bolestivejšie by bol odchod pre ostrovné kráľovstvo, ktoré by stratilo v ďalšej dekáde z hospodárskeho rastu pol až percento ročne.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:07