StoryEditor

Na našich exportérov čaká Irán

06.04.2016, 00:04
Podnikatelia využívajú podporu EXIMBANKY SR najmä pri vývoze do rizikových krajín.

EXIMBANKA SR potvrdzuje svoj záujem ísť za exportérmi aj do vzdialených regiónov. O vzrastajúcej popularite Exportných klubov, ktoré už pravidelne organizuje, svedčí vysoký záujem zo strany podnikateľov. Zatiaľ posledný Exportný klub, ktorý sa uskutočnil v marci v Bystričke pri Martine, navštívilo viac ako 60 expertov na export. Témou bol vývoz do najľudnatejšej krajiny sveta – Číny. Zástupcovia EXIMBANKY SR exportérov informovali, v čom im vie štát pomôcť, a predstavili aj modelové situácie financovania a poistenia exportu do tejto krajiny. Jej teritórium zaznamenalo v minulom roku spoločne so Spojenými štátmi, Indiou, Bieloruskom a Srbskom najväčší medziročný nárast podpory bankovými produktmi. Na prvých priečkach sa už tradične držia krajiny V4, Rakúsko a Nemecko. Podpora exportu v minulom roku približne kopírovala teritoriálnu štruktúru slovenského vývozu.

Hongkong aj Libanon
V teritoriálnych preferenciách klientov EXIMBANKY SR v oblasti poistenia neobchodovateľných rizík dlhodobo dominuje región Spoločenstva nezávislých štátov, ako aj krajiny Balkánu a teritóriá, kde majú slovenskí exportéri historicky silné obchodné väzby. K tomu prispieva aj dlhodobý charakter obchodných prípadov a fakt, že Slováci využívajú podporu EXIMBANKY SR predovšetkým pri vývoze svojej produkcie do rizikovejších teritórií. Na druhej strane poistenie krátkodobých dodávateľských úverov podporilo export do 54 krajín sveta. EXIMBANKA SR takto pomohla svojich klientov dostať okrem iného aj do krajín Južnej a Strednej Ameriky, Ázie a Afriky. Medzi najzaujímavejšie teritóriá vývozu klientov, ktorí využili poistenie exportných pohľadávok, patrili Hongkong a Libanon. Z balkánskych krajín bol zvýšený záujem hlavne pri poisťovaní vývozov do Chorvátska a Srbska. V prípade Chorvátska to súvisí najmä s rozvíjajúcou sa obchodnou spoluprácou po vstupe krajiny do Európskej únie, ktorý podporil rast vzájomnej obchodnej výmeny.

Nasleduje Irán
Nasledujúci Exportný klub sa bude venovať exportu do Iránu. Dôvodom je uvoľnenie medzinárodných sankcií. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu totiž dospela k záveru, že Teherán splnil všetky požiadavky minuloročnej dohody s veľmocami, čo sa týka svojho jadrového programu. Misia zástupcov vlády Slovenskej republiky do miest Mašhad a Teherán sa konala v januári tohto roka. Pri príležitosti návštevy ministra financií Petra Kažimíra boli podpísané v Teheráne dve dôležité medzinárodné dohody Slovenskej republiky s Iránskou islamskou republikou o vzájomnej ochrane investícií a o zamedzení dvojitého zdanenia príjmov. Tieto zmluvy by mali uľahčiť spoluprácu slovenských a iránskych firiem na spoločných projektoch, podporiť vzájomný obchod a investície a otvoriť dvere aj pre našich podnikateľov – exportérov.

Obrázok sa zväčší po kliknutí:
Infografika

01 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 02 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 03 - Modified: 2023-12-12 09:46:26 - Feat.: - Title: Prerod z montážnej dielne na „trendsettera“. Náš sused zažíva rozmach a jeho firmy sa obzerajú aj po Slovensku 04 - Modified: 2023-11-30 06:38:42 - Feat.: - Title: Na otvorené obchody sedem dní v týždni sme si už zvykli. Podľa navrhovanej novely sa to má zmeniť 05 - Modified: 2023-11-29 15:20:02 - Feat.: - Title: Aj vám všade vyskakuje reklama na čínsky obchod Temu? Slovenský online marketér varuje, že môže byť poriadne škodlivý
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:28