Panama cityReuters
StoryEditor

Nová stopa. Panamskí právnici spravujú na Slovensku haly, úver dostali od banky Penty

11.04.2016, 22:30
Autor:
pebpeb
Prepojenie z kauzy Panama Papers na Slovensko je zrejme podstatne väčšie, ako bolo doteraz známe.

V súčasnosti asi najznámejší právnici na svete z panamskej firmy Mossack Fonseca spravujú na Slovensku viacero nehnuteľností. Informuje o tom denník Sme.

Medzi nehnuteľnosti, na ktoré má firma z panamského megaškandálu dosah, sú napríklad využívané priemyselné haly v Piešťanoch alebo byt v centre Bratislavy.

Piešťanská stopa

Spoločnosť Mossack Fonseca má vo svojom portfóliu firmy, ktoré sú vlastníkom daných nehnuteľností. Pre koho tieto spoločnosti spravujú, nie je verejne známe. Práve túto skutočnosť by podľa denníka Sme mohli ukázať Panama Papers. Ide o 11,5 milióna rôznych dokumentov vrátane korešpondencie s klientmi, ktoré vlani unikli z Mossack Fonseca.

Denník upozorňuje na stopu, ktorú vidieť na seychelskej firme Tuscaro Invest. Tá vlastní priemyselné haly v Piešťanoch neďaleko letiska. V halách v súčasnosti sídli nadnárodná spoločnosť Pucaro Elektro-Isolierstoffe, ktorá sa zameriava na výrobu elektroizolačného materiálu.

Spoločnosť Tuscaro Invest sídli v kancelárii v centre hlavného mesta Seychel Victoria, ktorú využíva Mossack Fonseca ako sídlo svojich aktivít na ostrove.

Penta meno neprezradí

Skutočné meno spomínanej firmy pozná Privatbanka, ktorá patrí do portfólia investičnej skupiny Penta. Banka pravú identitu majiteľa nemôže odhaliť z dôvodu bankového tajomstva.

Seychelská spoločnosť si od Privatbanky zobrala v roku 2012 úver vo výške 700-tisíc eur, ktorý je splatný do konca júna tohto roka. Tuscaro za úver ručí práve tými istými priemyselnými halami v Piešťanoch, ktoré získal ako zábezpeku za úver, píše Sme.

Ďalšie pátranie po slovenskej stope v Panama Papers sa teraz očakáva od finančnej správy. Doteraz bol najznámejšou stopou vedúcou na Slovensko dom v Sládkovičove. Nenápadná stavba, ktorú majitelia stále prerábajú, si mala ako svoju adresu uviesť väčšina Holanďanov napojených na firmu Green Carbon Renewables. Tá vznikla na Britských Panenských ostrovoch pomocou právnikov z Mossack Fonseca.

Ako fungujú schránkové firmy? Pozrite si rozhovor Petry Jamrichovej s účtovnou poradkyňou.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:27