Jaroslav HaščákHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Penta ostro odmieta spojenie s Panamou. A ukázala, kde podniká

12.04.2016, 14:44
Finančníci z Penty v reakcii vylúčili akúkoľvek spojitosť s kauzom Panama Papers.

Investičná skupina Penta vylučuje akúkoľvek spojitosť kauzy Panama Papers s jej aktivitami, spoločnosťami či predstaviteľmi. Konštatuje to v stanovisku, ktoré médiám poskytol PR špecialista spoločnosti Gabriel Tóth.

Penta ostro odmieta spojenie s Panamou

Zdôraznil, že vlastnícka, investičná a manažérska štruktúra Penty je verejne dostupná na jej webových stránkach pentainvestments.com. „Z nej vyplýva, že Penta, jej dcérske a manažérske spoločnosti a majitelia pre svoje podnikanie využívajú výhradne nasledovné jurisdikcie: Slovensko, Česká republika, Poľsko, Nemecko, Holandsko, Cyprus a Jersey," vymenoval Tóth.

Okrem týchto jurisdikcií nemá podľa neho skupina ani jej dcérske alebo manažérske firmy žiadne investičné, manažérske či iné vlastnícke schémy v Paname ani v iných karibských a podobných exotických destináciách.

"Zároveň Penta a jej predstavitelia nikdy nevyužívali služby panamskej spoločnosti Mossack Fonseca," dodal.

Dcérska spoločnosť Penty
Privatbanka je dcérskou spoločnosťou Penty, pričom spravuje účty tisícov klientov. Ich podnikateľské aktivity však nie je možné podľa Tótha stotožňovať s aktivitami Privatbanky či Penty.

"Rovnaký princíp sa vzťahuje aj na desiatky bývalých zamestnancov, či manažérov, ktorí v minulosti pre Pentu pracovali, pričom po odchode zo štruktúr Penty majú svoje vlastné podnikateľské aktivity," dodal.

V rámci kauzy Panamských dokumentov (Panama Papers) uniklo do médií 11,5 milióna dokumentov právnickej firmy Mossack Fonseca, ktoré zaznamenávajú celý proces založenia spoločnosti v daňových rajoch, od internej e-mailovej komunikácie medzi jednotlivými pobočkami a ich klientmi až po posielanie splátok za uskutočnené transakcie.

Na dokumentoch pracovalo rok viac ako 300 žurnalistov zo 78 krajín pod záštitou Medzinárodného konzorcia pre investigatívnych novinárov (ICIJ). V slovenskej časti zoznamu sa nachádza 115 zákazníkov zo Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:36