Saudský princReuters
StoryEditor

Saudi odklepli obchod storočia, hodnotu ropného kolosa počítajú v biliónoch

25.04.2016, 17:24
Úpis ropného gigantu, ktorého hodnota môže byť až 10 biliónov dolárov (8,873 biliónov eur), bude najväčší v histórii burzy.

Saudská Arábia chce predať menej ako päť percent štátneho ropného gigantu Aramco na burze. Úpis ropného gigantu, ktorého hodnota môže byť až 10 biliónov dolárov (8,873 biliónov eur), bude najväčší v histórii burzy. Predaj akcií a premenu ropného gigantu na priemyselný konglomerát v pondelok potvrdil syn saudskoarabského kráľa Salmána.

Krok je súčasťou 15-ročného plánu reforiem, ktorý má pomôcť ukončiť závislosť kráľovstva na rope. Podrobnosti z nového programu v pondelok vo vopred pripravenom televíznom rozhovore predstavil zástupca korunného princa Muhammad bin Salmán Saúd, syn saudskoarabského kráľa Salmána a druhý v nástupníctve na tamojší trón.

Muhammad bin Salmán Saúd podľa agentúry AP oznámil, že kráľovstvo plánuje predaj podielu v podniku Aramco prostredníctvom primárnej ponuky akcií na domácej burze cenných papierov a na zahraničnej burze, pravdepodobne v Spojených štátoch. Hodnotu ropného gigantu odhadol na viac ako dva bilióny dolárov (1,774 biliónov eur), investorom hodlá Rijád ponúknuť menej ako päťpercentný podiel. Na burze budú predané tiež dcérske firmy Aramka, ktoré by sa malo premeniť na holdingovú spoločnosť s volenou radou.

Saudi chystajú megafond

Časť výnosu z predaja pôjde na vytvorenie nového štátneho fondu, ktorý má kontrolovať majetok v hodnote viac ako dva bilióny dolárov. Príjmy fondu budú slúžiť na rozvoj saudskoarabských miest.

Ďalším spôsobom, ktorým chce Rijád zvýšiť príjmy z iných zdrojov ako ropa, sú väčšie investície do ťažby minerálov a podpora domácej kapacity vo výrobe armádnej techniky, povedal tiež bin Salmán Saúd. Saudská Arábia bola vlani tretím najväčším nákupcom zbraní na svete. Nakúpila ich za viac ako 87 miliárd dolárov.

Kráľovstvo bude takisto ústretovejšie voči iným turistom, ako sú moslimskí pútnici, ktorých na púti do Mekky a Mediny zavíta každoročne niekoľko miliónov. Krajina chystá nový program rezidenčných víz, ktorý by mohol takisto zabezpečiť ďalšie príjmy do štátnej kasy.

Nevyhnutné reformy

Cieľom reforiem je odstrániť problémy s bývaním a nezamestnanosťou a zabezpečiť, aby sa dodávky vody a energií dostali tým, ktorí ich najviac potrebujú, vyhlásil Muhammad bin Salmán Saúd pri predstavovaní reformného plánu s názvom Vízia 2030.

Vláda podľa neho okrem iného zvažuje možnosti na podporu súkromného sektora. Chce tak pomôcť vytvoriť pracovné príležitosti pre milióny mladých ľudí, ktorí sa v najbližších rokoch zaradia medzi pracujúcich. Zhruba 70 percent Saudských Arabov v súčasnosti pracuje v štátnom sektore.

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy, kvôli ťažkému prepadu cien tejto suroviny jej ale začali chýbať peniaze do rozpočtu. Krajina vlani hospodárila s rekordným rozpočtovým schodkom. Vývoz ropy vlani tvoril 72 percent všetkých príjmov do štátnej pokladnice.

01 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:36