Petr SpeychalMafra/Michal Šula
StoryEditor

Polícia zasahuje u majiteľa strojárskeho gigantu. Český milionár sa už zbavoval majetku

12.05.2016, 10:10
Polícia má opäť na muške českého multimilionára, majiteľa strojárskeho gigantu ČKD a tiež hokejovej Sparty Praha.

Potom, čo už pred dvoma rokmi urobila domovú prehliadku v jeho dome a kanceláriách kriminálna polícia, vyrazili ráno českí detektívi protikorupčného útvaru spolu s colníkmi a pracovníkmi finančnej správy na raziu do Speychalovej spoločnosti ČKD Praha DIZ.

"Pracovníci tímu Daňová kobra dnes vykonávajú úkony trestného konania v rámci prípadu, ktorým sa zaoberáme. Podávanie informácií z trestného konania si vyhradilo Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe," uviedol hovorca policajného Útvaru odhaľovania korupcie a finančnej kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej.

Polícia zároveň prehľadáva aj areál na pražskom Bohdalci, kde je sídlo celej skupiny ČKD Group. Na firmu, ktorá sa okrem iného podieľala na stavbe tunela Blanka - dodávala aj káble, ktoré nevydržali prívalový dážď a kvôli ktorým sa otvorenie odkladalo - vydala podľa informácií MF DNES Finančná správa takzvaný zaisťovací príkaz. Vydanie zaisťovacieho príkazu znamená, že pracovníci finančného úradu zadržia peniaze alebo majetok spoločnosti do tej doby, než sumu uvedenú v príkaze neuhradí.

Speychal sa ešte pred policajným zásahom začal zbavovať svojho majetku. Ako zistila MF DNES, už začiatkom roka predal rozsiahle pozemky v pražských Vysočanoch za cenu vyše 400 miliónov korún (14 miliónov eur).

O Speychalovi sa hovorí aj v súvislosti s únikom dát firiem registrovaných v daňových rajoch v rámci kauzy Panama Papers. Speychal v databáze figuruje v dvoch záznamoch, čo však nemusí znamenať nič nelegálne.

51-ročný Petr Speychal je známy predovšetkým vďaka svojim aktivitám v hokeji. Vlastní pražskú Spartu a bol pri zrode tímu HC Lev Praha. Oficiálne je majiteľom spoločnosti ČKD Asset, ktorá ovláda skupinu firiem okolo strojární ČKD. Vlani na jeseň ho polícia zadržala a vypočúvala pre podozrenie z daňových únikov. Nebol však z ničoho obvinený.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 03 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:43