Robert Fico, Viktor StromčekPeter Mayer
StoryEditor

Jaguar našu Nitru potrebuje. Automobilka láme rekordy

20.05.2016, 00:00
Rekordným predajom automobilky v apríli pomohol záujem v Európe, ale aj lacné palivá. Jej materský koncern, indický Tata Motors, sa však trápi s poklesom cien svojich akcií na burzách.

Automobilka Jaguar Land Rover, ktorá sa pripravuje na príchod na Slovensko, bude mať podľa posledných výsledkov dostatok práce.

Napriek tomu, že sa členovi indického koncernu Tata Motors v Číne i v USA darilo menej, automobilka nebrzdí a pokračuje v agresívnom raste. Nový závod pri Nitre tak ekonomické výsledky spoločnosti rozhodne neohrozia.

„Pri súčasnom stave nie je dôvod obávať sa, že by si Jaguar Land Rover investíciu na Slovensku rozmyslel, skôr naopak. Nový závod môže vďaka rekordnej produkcii získať väčšiu dôležitosť,“ tvrdí Jiří Šimara, analytik spoločnosti Cyrrus.

Spomalenie v Číne
Tohoročný apríl bol pre automobilku mimoriadne úspešný. Predala dohromady 41 341 vozidiel, čo je medziročný nárast o 11 percent.

Celkovo sa Jaguar Land Rover môže po prvom kvartáli pochváliť rekordným rastom predajov. Vo Veľkej Británii zaznamenali nárast o 25 percent, v Európe o 10 percent. Rast predajov kazí akurát Čína.

Tam automobilka zaznamenala len dvojpercentný rast. „Čína je pre Jaguar Land Rover jedným z najvýznamnejších trhov a firma s rastom predaja na tamojšom trhu naďalej počíta,“ tvrdí Šimara.

Krajina však bojuje s vlastnými ekonomickými neduhmi a spomalenie rastu predaja je preto pochopiteľné. „Spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky spolu s devalváciou jüanu znižujú čínsky dopyt, ktorý by však nemal mať výrazný vplyv na automobilku,“ konštatuje Rudolf Vrábel, analytik J&T Banky.

Rast predajov sa mierne spomalil aj v Spojených štátoch. „Problémom môže byť nielen odradzujúca čakacia lehota na nové automobily, ale aj vyčkávanie na nové modely Jaguar XE a F-Pace, ktoré sa do predaja v USA ešte len dostanú,“ vysvetľuje Šimara.

Tieto modely už teraz žnú veľký úspech v Európe a stále si polepšujú. „Sklamaním boli len predaje veľkých manažérskych sedanov XF a XJ, pri ktorých spoločnosť dosahuje vyššiu ziskovú maržu, ale majú zas silnú konkurenciu z Nemecka,“ tvrdí Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.

Darí sa aj značke Land Rover, najmä najnovším modelom Range Rover Evoque.

Do karát automobilke vyrábajúcej luxusné SUV vozidlá nahráva aj fakt, že ceny ropy, a teda aj benzínu, boli v posledných mesiacoch pre vodičov pomerne priaznivé.

Tata Motors Britov zachránila
Automobilka Jaguar Land Rover môže byť za raketový nárast predajov, ktoré poskočili v priebehu piatich rokov o takmer 100 percent, vďačná koncernu Tata Motors, pod ktorého ochranné krídla prešla v roku 2008.

Vďaka tomu sa dokázal legendárny britský výrobca finančne stabilizovať, zároveň pomohol aj koncernu Tata Motors, do ktorého portfólia patrí okrem nákladných automobilov aj značka Daewoo, ktorá vyrába autá nižšej a strednej triedy.

Akcie domovskej automobilky v Indii však pomaly strácajú dych. „Akcie koncernu Tata Motors prešli za posledný rok pomerne turbulentným obdobím, počas ktorého sa hodnota akcií scvrkla o viac ako 30 percent,“ upozorňuje Šimara.

Ohroziť rekordnú výrobu automobilky pri Birminghame by však podľa analytikov mohli len mimoriadne situácie.

„Hrozbou by bol len pokles dopytu, ten však nie je badateľný,“ uzatvára Vrábel. O napredovaní firmy svedčí aj to, že sa jej podarila úspešná expanzia aj do Brazílie.

Čoskoro rozšíri svoju výrobu aj na Slovensko, kde sa už prípravy na výstavbu novej výrobnej haly začali. Práce pri Nitre sa majú dokončiť v nasledujúcich rokoch a výroba sa má spustiť v júni 2018.

Automobilka však zatiaľ tají, ktorú značku a ktoré konkrétne modely vozidiel chce u nás vyrábať.

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-22 13:23:03 - Feat.: - Title: Jaguar chce v Nitre zriadiť stanovištia pre plazy a obojživelníky v areáli závodu 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:59