Reuters
StoryEditor

Je tu brexit, Briti v únii byť nechcú, čo bude nasledovať?

24.06.2016, 11:43

Európska únia uznáva, že v rámci demokracie majú krajiny, ktoré ju tvoria, právo zo spolku vystúpiť. Premiér David Cameron ešte pred referendom uviedol, že ak sa britskí voliči rozhodnú pre brexit, jediným spôsobom, ako ho docieliť, je aktivovať Článok 50 Lisabonskej dohody (Article 50) a spustiť proces vystúpenia. A toto obdobie práve začína. O čom teda presne hovorí Článok 50 a aké kroky čakajú krajinu a úniu v najbližšej budúcnosti?

Hneď po výsledkoch...

...okrem prekvapenia politických lídrov i bežných občanov svoje sklamanie neskrýval ani David Cameron. Zo svojho postu odstúpil s tým, že aktivovanie Článku 50 ponechá na svojho nástupcu. Cameron zotrvá na svojom poste do októbra. 

Najbližšie dni...

...budú plné stretnutí a vyhlásení. Členovia európskeho parlamentu sa dohodnú a uverejnia svoje stanovisko. Predpokladá sa, že budú požadovať aktivovanie Článku 50 čo najskôr, aby zabránili vlečúcej sa nestabilite. 

...Európska centrálna banka ako i centrálne banky po celom svete ponúkli v prípade potreby pomoc v podobe finančnej likvidity.

...v sobotu sa stretnú ministri zahraničných vecí zakladajúcich krajín spolku – Francúzska, Nemecka, Luxemburska, Holandska, Belgicka a Talianska.

Budúci týždeň...

...sa Cameron zúčastní na summite Európskej komisie, kde vysvetlí svoje odstúpenie i rozhodnutie britského ľudu. 

...podľa vyhlásenia prezidenta komisie Jean-Claude Junckera už Britániu nečakajú vyjednávania o nových podmienkach zotrvania. „Nebudú ďalšie vyjednávania. Von je von,“ povedal ešte v stredu pred referendom. 

V októbri...

...do začiatku konferencie konzervatívcov v Birminghame 2. – 5. 10. 2016 by už mal byť na poste britského premiéra Cameronov náhradník, ktorý krajinu prevedie procesom odchodu z únie. 

Aktivovanie Článku 50...

...by podľa Cameronových predstáv malo byť úlohou jeho nástupcu. Kedy sa tak stane je teda otázne. Isté ale je, že to bude znamenať oficiálnu a formálnu žiadosť o vystúpenie zo spolku 28 krajín. 

...na britskej strane i na strane zvyšných členov vzniknú dva tímy, ktoré budú vyjednávať o podmienkach vystúpenia. 

Počas vyjednávaní...

...každý člen „európskeho tímu“ by mal mať nad každou podmienkou právo veta.

...vyjednávanie by malo trvať dva roky, veto a nezhody ho môžu predlžiť. 

...počas tohto obdobia budú pre Britov platiť stále pravidlá únie, nebude už však zasahovať do rozhodnutí spolku. 

...hlavnými výzvami budú obchodné dohody, voľný pohyb tovaru a osôb, clo, vyjednanie týchto dohôd môže podľa európskych lídrov trvať aj päť rokov. 

...Británia bude mať teda tri úlohy zároveň. Vyjednávať s Bruselom, vytvárať obchodné dohody s partnermi po celom svete a nájsť vlastnú cestu, keď pre ňu nariadenia EÚ prestanú platiť.

Na záver...

...dohodu o odchode a jeho podmienkach musí ratifikovať aj Európska komisia i parlament.

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:58