StoryEditor

Toto je najväčší víťaz olympiády. Z 92-ročného developera spravila jedného z najbohatších ľudí Brazílie

07.08.2016, 20:01
Brazílsky developer vlastní v oblasti, kde stojí olympijský park, rozsiahle pozemky.

Nenápadný deväťdesiatdvaročný brazílsky developer Carlos Carvalho urobil investíciu, ktorá ho vyniesla medzi najbohatších ľudí Brazílie. A dopomohla mu k tomu olympiáda. Médiá zveličene tvrdia, že práve on je tým najväčším víťazom hier.

Carvalho vlastní v Riu de Janeiro rozsiahle pozemky v štvrti Barra da Tijuca, teda tam, kde stojí olympijský park. Navyše investoval v prepočte takmer 900 miliónov eur do výstavby hotelov či olympijskej dediny.

Hodnota pozemkov o rozlohe 8 tisíc futbalových ihrísk v posledných rokoch rýchlo rástla, hlavne vďaka verejným investíciám do infraštruktúry. Wall Street Journal ale upozornil, že bohaté štvrte nie sú práve tým najdôležitejším miestom, kam sa mali v minulosti štátne peniaze investovať. Carvalho vlani navyše rozhorčil médiá, keď pre britský denník The Guardian vyhlásil, že Barra je štvrť pre elitu a chudobní musia odísť.

Aj vo svojich deväťdesiatichdvoch rokoch pracuje od pondelka do piatku od siedmej hodiny rannej až do siedmej do večera. Bol dvakrát ženatý, druhýkrát si vzal Miss Brazílie 1965. Má 4 deti.

Prezieravý investor

Ako však jeho pozoruhodná cesta na vrchol začala? Carvalho sa preslávil svojou prezieravosťou. V roku 1951 založil spoločnosť Carvalho Hosken, ktorá sa podieľala na verejných zákazkách. Keď sa začalo budovať nové hlavné mesto Brasília, začal investovať do bývania práve tam, uviedol Jornal do Brasil.

To bolo v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Neskôr začal stavať ako byty, tak komerčné budovy v štvrti Leblon. Vtedy to bola okrajová plážová štvrť, dnes je to najdrahšia a najbohatšia časť Ria. Keď zistil, že jeho impérium sa už nemôže v južnej časti mesta ďalej rozrastať, poobzeral sa inde. Rozhodol sa kúpiť pozemky vo východnom Riu. Štvrť Barra zasahujúca do štvrti Jacarapaguá bola vtedy v podstate neobývaným močiarom. Zahŕňala lesy a opustenú kávovú plantáž.

V tej dobe to vyzeralo ako bláznivý nápad. Risk sa mu ale vyplatil. Rýchla urbanizácia a rapídny rast počtu obyvateľov Ria posúval hranice mesta. Barra da Tijuca sa stala domovom strednej triedy, ktorá si nemohla dovoliť drahé byty v blízkosti preslávených pláží a zároveň lákala aj boháčov túžiacich po väčšom priestore.

Ceny pozemkov tam rýchlo rástli. V roku 2009 už stál meter štvorcový v prepočte asi 810 eur, dnes je to vďaka olympijským hrám aj trojnásobok. Ako plánuje pozemky po skončení OH využiť? "Ak by sme znížili štandardy, vzdialili by sme sa od toho, čo mesto môže reprezentovať na globálnej scéne ako mesto elity a dobrého vkusu," povedal pre The Guardian. "Z tohto dôvodu to musí byť luxusné bývanie, nie bývanie pre chudobných," dodal.

Tým však rozhorčil verejnosť. V časti územia bola štvrť chudobných, obyvatelia mali vlastnícke právo na svoje domčeky, napriek tomu sa však mesto snažilo ich vysťahovať. "Musia ísť bývať niekam, kde to zodpovedá ich štandardom. Musia odísť," povedal k tomu Carvalho. Načrtol svoju víziu o tom, že nižšie triedy majú svoje miesto na perifériách.

Lenže to je ten problém. V krajine, ktorá patrí k príjmovo najnerovnejším krajinám na svete, sú takéto tvrdenia prinajmenšom kontroverzné. Viac ako dvadsať percent obyvateľov žije v chudobných štvrtiach (favelách) a márne žiadajú mesto napríklad aj o zavedenie kanalizácie.

Neskôr sa Carvalho snažil svoje výroky zmierniť v rozhovore pre brazílsku BBC. Povedal, že chudobných má rád, len proste v jeho plánoch pre Barru pre nich nie je miesto. "Neviem si predstaviť, že by tie byty mohli zaplatiť," uviedol.

Partnerstvo politiky a biznisu

Otázky vzbudzuje hlavne Carvalhove partnerstvo so starostom Ria de Janeira Eduardom Paesom. Paes prisľúbil chudobnú štvrť presťahovať a ľuďom za to dať určitú kompenzáciu. Tí, ktorí nechceli, museli s pomocou neziskových organizácií bojovať. Pri demolácii favel bolo niekoľko ľudí zranených.

Nakoniec boli kvôli olympiáde vysťahované tisícky rodín. Iba dvadsiatim rodinám, ktoré za žiadnu cenu nechceli opustiť domovy, bolo tesne pred začiatkom hier približne na rovnakom mieste, kde pred tým stála favela, poskytnuté iné bývanie, uviedla agentúra Reuters. Väčšina rodín sa ale musela odsťahovať úplne inam.

Počas volieb v roku 2012 pritom venoval Carvalho politikovi takmer nemalú sumu na kampaň. Ten po svojom zvolení zmenil nariadenie mesta tak, aby developeri mohli v olympijskom parku postaviť domy, ktoré majú osemnásť poschodí namiesto pôvodných dvanástich. Na oplátku Carvalho a ďalší stavbári sľúbili, že finančne podporia výstavbu olympijských centier pre médiá.

Zástancovia kooperácie politikov a biznismenov tvrdia, že Brazílii sa šikovne podarilo olympiádu z viac ako polovice zaplatiť z peňazí súkromných investorov, odporcovia poukazujú na to, že nakoniec budú víťazmi práve súkromní investori. Tí budú mať pozemky s novými budovami, vybudovanými komunikáciami, autobusovými linkami a predĺženým metrom.

01 - Modified: 2024-03-21 20:10:51 - Feat.: - Title: Ďalší čínsky developer má problém, teraz dlh v termíne nesplatila firma Radiance 02 - Modified: 2024-03-10 14:33:17 - Feat.: - Title: Čínska vláda stupňuje tlak na problémových developerov. Majú ísť do bankrotu 03 - Modified: 2024-02-26 12:31:24 - Feat.: - Title: Šéf Penta Real Estate v HNtelevízii: Trh sa výrazne rozhýbal v posledných troch mesiacoch. Čo prinieslo zlom? 04 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ceny novostavieb v Bratislave neklesajú, niektoré sa však stávajú dostupnejšími 05 - Modified: 2024-01-25 12:55:24 - Feat.: - Title: Pri Moste Apollo v Bratislave zvažujú dva mrakodrapy, jeden s výškou 260 metrov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:32