VolkswagenReuters
StoryEditor

Niektoré Volkswageny nespĺňajú emisné normy ani po oprave, tvrdí česká eurokomisárka

27.09.2016, 14:53
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia má informácie, že niektoré autá Volkswagenu nespĺňajú emisné štandardy ani po tom, čo prešli opravou. Na tlačovej konferencii v Berlíne to dnes povedala česká eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová, ktorá z toho ale zatiaľ nechce vyvodzovať závery.

Nemecká automobilka, ktorá podľa Jourovej manipuláciou s emisiami porušila vo väčšine krajín dvadsaťosmičky európske normy na ochranu spotrebiteľa, sa zaviazala, že do jesene 2017 všetky autá opraví. 

„Do konca tohto roka budú všetci spotrebitelia informovaní o tom, že ich auto bude opravené a ideálne tiež, kedy a kde,“ uviedla česká eurokomisárka, podľa ktorej sa opravy týkajú 8,5 milióna vozidiel.

„Informovala som Volkswagen, že budeme chcieť dôkazy, že sú autá po opravách plne v súlade s normami, pretože máme informácie, že ani po opravách nebolo štandardu dosiahnuté,“ poznamenala Jourová. „Bola to správa, ktorú sme dostali od talianskej organizácie. Išlo len o vzorku, tak z toho nechcem robiť konečné závery,“ uviedla.

Nemecká automobilka, ktorá porušenie európskych noriem na ochranu spotrebiteľa popiera, sa eurokomisárku podľa jej slov na nedávnej schôdzke snažila presvedčiť, že opravy prinesú výsledky vo všetkých prípadoch.

Ak sa ale preukáže, že Volkswagen autá neopravil, mali by podľa Jourovej nasledovať ďalšie kroky. Ako možné riešenie vidí spätné zníženie ceny za už zakúpené vozidlá alebo vrátenie peňazí.

Volkswagen vlani v septembri priznal, že po celom svete nainštaloval do zhruba 11 miliónov naftových áut softvér, ktorý umožňuje manipulovať s meraniami emisií. Pri jazde potom autá produkujú výrazne viac emisií ako pri kontrolných testoch.

Aféra sa okrem iného týka asi 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto. V USA, kde bola vec odhalená, sa firma dohodla, že zákazníkom automobily opraví alebo odkúpi a poskytne kompenzáciu.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:08