StoryEditor

Saudi si liečia ekonomiku Uberom

10.01.2017, 23:00
Vládna dynastia v Rijáde bojuje s prepadom cien ropy. Pomôcť jej majú veľké reformy aj podpora zdieľaných služieb.

Jedna z najuzavretejších ekonomík sveta. Aj taký prívlastok má Saudská Arábia, najväčší producent ropy a najrozľahlejšia krajina Arabského polostrova, ktorej už takmer tri storočia vládne pevnou rukou dynastia Saudov.

Kráľovstvo, kde ešte stále kati verejne stínajú odsúdeným na smrť hlavy a žena za volantom je vážnym prehreškom, od svojich zvyklostí napriek medzinárodnej kritike upustiť nemieni. Ani to však Rijádu nebráni v tom, aby sa snažil svoju ekonomiku modernizovať a otvoriť svetu. Samozrejme, svojím vlastným arabským spôsobom. „Zástupca korunného princa Muhammad bin Salmán vlani oficiálne predstavil verejnosti projekt Saudi Vision 2030. Je to strategický plán zníženia závislosti Saudskej Arábie od príjmov z ropy,“ uviedol pre HN David Bohuněk, expert českej spoločnosti Comsense analytics.

Investičné centrum
Práve princ Salmán, ktorý sedí v kresle podpredsedu vlády a ministra obrany, je hlavnou tvárou ekonomických zmien Saudskej Arábie. Kráľov obľúbený syn, ktorý má vďaka svojej povesti všemocného muža prezývku Mr. Everything, vytvoril rozsiahly plán diverzifikácie saudskoarabskej ekonomiky. Tej dosiaľ dominujú príjmy z ťažby ropy, ktorej sa v krajine denne vyprodukuje zhruba desať miliónov barelov.

Prudký prepad cien ropy v uplynulých mesiacoch a rokoch však krajinu prinútil poobzerať sa po iných zdrojoch príjmov. „Cieľom komplexného návrhu reforiem je okrem zníženia závislosti od príjmov z predaja ropy aj transformácia Saudskej Arábie na globálne investičné a obchodné centrum. Krajina by sa podľa plánu Saudi Vision 2030 mala stať logistickou centrálou pre tri kontinenty – Áziu, Afriku a Európu,“ uviedol pre HN Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

V pláne sú veľké hospodárske reformy, ktoré by krajine mali zabezpečiť fišká...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-01 10:29:00 - Feat.: - Title: V Saudskej Arábii pre prívalové dažde uzavreli školy, voda zaplavila cesty 02 - Modified: 2024-04-30 09:00:00 - Feat.: - Title: Raj pre všetkých gamerov. Exotická krajina plánuje postaviť prvý e-športový ostrov na svete 03 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 04 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 14:47