Na Horeca konferencii Martin Novotný, Martin Patričný, Jan Krásny, alenka Litherland-McMahon a Tomáš Tencer. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Hotelieri sa stretli opäť. Tentoraz v Senci

21.05.2024, 15:30
  • Minulý májový týždeň sa konala konferencia Horeca.
  • Konala sa v Senci.
  • Konferencia bola zameraná na hotelierstvo.
  • Aké požiadavky predložila hotelieri vláde?

V dňoch 13. a 14. mája sa opäť konala Horeca konferencia, kde sa pravidelne stretáva odborná verejnosť a podnikatelia z tohto segmentu. Horeca konferencia v Senci s názvom Set up the future ponúkla aj tento rok zaujímavý odborný program, ktorý sa venoval štyrom okruhom. Konkrétne know-how, data, human resources a networking essential. a po pandemickej prestávke bola znovu otvorená aj súťaž Hotelier roka.

Modernizácia a novinky

V pondelok 13. mája v poobedňajších hodinách prebehlo zasadnutie prezídia, stretnutie vzdelávacej sekcie a valné zhromaždenie členov asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Pod názvom Digitalizácia v aHrS sa kompetentní venovali aj modernizácii asociácie a novinkám pre samotných členov asociácie.

„Digitalizácia je pre podnikateľov nielen v našom odvetví esenciálna z niekoľkých dôvodov,“ vysvetľuje Martin Novotný, generálny manažér asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Po prvé, v dnešnej dobe sú digitálne technológie neodmysliteľnou súčasťou života a spotrebiteľských návykov. Zákazníci očakávajú rýchle a pohodlné služby, ktoré im digitálne nástroje môžu poskytnúť. od objednávania cez mobilné aplikácie až po online rezervácie a platby, digitalizácia umožňuje podnikateľom ponúknuť svojim zákazníkom lepšie a automatizované služby.

Ďalším dôležitým faktorom je efektivita a zlepšenie prevádzky. Digitálne nástroje ako softvérové systémy na riadenie rezervácií, gastromanažmentu alebo riadenie personálu môžu výrazne zjednodušiť a zefektívniť prevádzku poskytovateľov v odvetví Horeca. automatizácia rutinných úloh a lepšie riadenie zásob a personálu môžu znížiť náklady a zvýšiť produktivitu.

Okrem toho digitalizácia umožňuje lepšiu analýzu a porozumenie zákazníckych preferencií a správania. „Preto asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska venuje veľkú pozornosť digitálnym trendom a je popularizátorom moderných technologických riešení,“ dopĺňa Novotný.

image

Pre hotelierov a gastroprevádzky na Slovensku chceme byť hybným motorom, hovorí pre HN odborník

Ďalší deň Horeca konferencie sa začal tlačovou konferenciu asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Prebiehajúca digitálna a zelená transformácia spoločnosti, nové trendy či aktivita zahraničných konkurentov – to sú len niektoré premenné, ktoré musia slovenskí zamestnávatelia v oblasti cestovného ruchu zohľadňovať pri svojej činnosti, pokiaľ chcú udržať krok s okolitým svetom a udržať si svojich zákazníkov.

Štandardizácia a jednotný prístup k požiadavkám kladeným na ubytovacie zariadenia by hotelierom v praxi zabezpečili väčšiu prehľadnosť o aktuálnych nárokoch. Základná vyhláška, ktorá definovala klasifikačné znaky jednotlivých ubytovacích zariadení, je však na Slovensku zrušená už viac ako tri roky. V praxi to znamená, že chýba návod klasifikácie ubytovacích zariadení, čo znamená, že ani počet hviezdičiek nie je zárukou kvality.

„Požiadavky na úroveň vybavenia sa v Horeca sektore dynamicky menia. Dlhodobo preto upozorňujeme na nevyhnutnosť zásadnej úpravy legislatívy, ktorá by upravovala klasifikačné kritériá ubytovacích zariadení tak, aby ich bolo možné pravidelne aktualizovať,“ vysvetľuje Novotný. „Práve z tohto dôvodu sa dlhodobo apeluje na zavedenie jednotného klasifikačného systému Hotelstars Union, ktorý je stabilne ukotvený už v devätnástich európskych krajinách, pričom jeho súčasťou je viac ako 22-tisíc klasifikovaných hotelov v členských krajinách európskej únie,“ pokračuje Novotný.

Prísľub od vlády

V programovom vyhlásení vlády je zakotvené, že vláda sa zasadí o vytvorenie moderného systému kategorizácie ubytovaní. Jednou z kľúčových priorít novovzniknutého ministerstva cestovného ruchu a športu je rozvoj domáceho cestovného ruchu, a teda aj s ním súvisiaca implementácia jednotnej klasifikácie na Slovensku. „cestovný ruch je globálne odvetvie, pričom 40 percent hostí na Slovensko prichádza zo zahraničia. Jednou z priorít ministerstva cestovného ruchu a športu je vytvárať podmienky a nástroje, aby sa tento podiel zahraničných hostí zvýšil v dlhodobom horizonte na 60 percent. Zabezpečenie garancie porovnateľnej kvality, ktorá obstojí v konkurencii s európskym štandardom, vnímame ako jednu z podmienok na dosiahnutie tohto cieľa. Hľadáme vhodné cesty, ako zabezpečiť nielen implementáciu, ale aj dlhodobú udržateľnosť takýchto systémov za účasti profesijných združení, ktoré sa na tvorbe a aktualizácií takýchto nástrojov podieľajú,“ konštatuje Marek Harbuľák, štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu.

image

Záujemcov sú desiatky, vrátane zahraničných hotelových sietí. Kaštieľ pod Tatrami láka, HN zistili aj cenu

Asociácia už krátko po vzniku ministerstva predložila rezortu svoj prvý návrh vízie implementácie štandardov klasifikácie ubytovacích zariadení na Slovensku. „V rámci pracovnej skupiny aktívne komunikujeme predovšetkým s kolegami z okolitých krajín, ako sú Česko, Maďarsko, rakúsko či Slovinsko, pričom sa zaujímame predovšetkým o nastavenie jednotlivých procesov, legislatívne úpravy aj samotné hodnotenie s odstupom času po implementácii. Naším cieľom je spoločne s ministerstvom pripraviť skutočne funkčnú a efektívnu klasifikáciu. Jasné a uchopiteľné pravidlá zvyšujú kvalitu podnikateľského prostredia,“ dopĺňa Veronika Šiklová, generálna manažérka residence Hotel & club Donovaly, ktorá je zároveň členkou prezídia asociácie.

Priority v Horeca segmente

Utorok 14. mája tejto konferencie bol však venovaný aj ďalším kľúčovým témam v hotelierstve a gastre. Diskutovalo sa o pomoci, ktorú v rámci podnikania v Horeca segmente predstavuje takzvaná priama rezervácia. experti sa venovali aj otázke spoločenskej zodpovednosti firiem. Účastníci stretnutia si mohli vypočuť i rady, ako urobiť svojich návštevníkov šťastnými a ako im dopriať čo najlepší zážitok.

Pozornosti odborníkov neušla ani aktuálne horúca téma o zvyšovaní daní zo sladených nápojov, ktorá by pre Horeca segment mohla znamenať ďalšie finančné zaťaženie. V neposlednom rade sa odborná debata zamerala aj na fakt, že bez ľudí to v hotelierstve a gastre jednoducho nejde.

image

Šéf Asociácie inkasných spoločností: Niektorým ľuďom narastú splátky o stovky eur, nesplácané úvery pribudnú

„Nedostatok zamestnancov v odvetví Horeca je dlhodobým problémom, ktorý má niekoľko príčin. Jedným z hlavných faktorov je sezónny charakter a povaha práce. V období vrcholnej sezóny letnej či zimnej môže byť dopyt po pracovnej sile výrazne vyšší ako počas menej frekventovaných mesiacov, čo spôsobuje nerovnováhu medzi ponukou a dopytom na trhu práce,“ dodáva Novotný. okrem toho, práca v odvetví Horeca môže byť zamestnancami hodnotená ako fyzicky aj emocionálne náročná. rozvrhnutie pracovného týž dňa môže byť nepravidelné a zamestnanci sa musia vyrovnať s vysokým pracovným tempom a náročnými zákazníkmi.

Ďalším faktorom môže byť nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v určitých oblastiach. Niektoré pozície v Horeca vyžadujú špecifické zručnosti alebo skúsenosti. existuje niekoľko spôsobov, ako tento problém riešiť, napríklad zlepšením podmienok pre zamestnancov.

Prečo sa stať členom asociácie

1. Ak chcete byť včas informovaný, ušetriť čas a peniaze, získať nové informácie a inšpirácie.

2. Ak chcete zviditeľniť svoje produkty a služby, osloviť nových zákazníkov v Horeca brandži.

3. Ak chcete zvýšiť záujem o štúdium, kvalitu odbornej prípravy i uplatnenie absolventov na trhu práce.

01 - Modified: 2022-09-29 17:33:49 - Feat.: 1 - Title: Ako počas silného covidu. Nálada gastrobiznisu a hotelierov padla do mínusu, hovoria o zúfalstve 02 - Modified: 2022-10-08 15:35:23 - Feat.: 0 - Title: Kam za kvalitným pivom a špecifickým odpočinkom? Skúste Prednú Horu 03 - Modified: 2023-01-05 09:58:04 - Feat.: 1 - Title: Rozhovor: V gastrosektore sa ceny posledné mesiace držia umelo o niečo nižšie na úkor marže
01 - Modified: 2024-12-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh prvej slovenskej zberateľskej edície Nestville Whisky Master Blender 02 - Modified: 2024-11-26 11:00:00 - Feat.: - Title: Instagram chce pomôcť zjednodušiť osobné stretnutia. Ponúkne zdieľanie polohy, ale aj ďalšie novinky 03 - Modified: 2024-11-04 14:30:00 - Feat.: - Title: Péenku vystavia už aj na pohotovosti. Aké novinky vás čakajú počas návštevy lekára? 04 - Modified: 2024-09-19 09:02:36 - Feat.: - Title: Expert pre HN: Ak nenájdeme systémové riešenia, pôjdeme cestou vulgarizácie podnikateľského prostredia 05 - Modified: 2024-09-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Potrebujete advokáta? V takýchto prípadoch vám pomôžu zadarmo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. december 2024 11:14