Vo februári tohto roka ste sa stali generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, v ktorej ste však už pôsobili aj niekoľko rokov predtým. Na akej pozícii a čomu ste sa venovali?
Počas trojročného pôsobenia v pozícii člena prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska som sa venoval rôznym oblastiam Horeca. Mojou hlavnou témou bola podpora destinácií turistického ruchu, duálne vzdelávanie, nové technológie s dôrazom na rozvoj slovenského hotelového a reštauračného priemyslu. Keďže aktívne pôsobím v lokalite Vysoké Tatry, pracujem i na zlepšovaní kvality služieb v Horeca, vzdelávaní personálu a na propagácii turistických atrakcií Slovenska. Počas koronakrízy som sa aktívne angažoval v sumarizovaní podkladov k opatreniam a manažovaní očakávaní hotelierov a zamestnancov počas opakovaných lock-downov. Toto obdobie bolo náročné, moja priorita bola poskytnúť potrebnú podporu a vyjadriť sa k aktuálnym opatreniam. Okrem toho som aktívne prispieval k riešeniu energetickej krízy. Moja prax hoteliera mi poskytla dôležitú perspektívu na štruktúru cien energetických vstupov v Horeca. Dlhoročné skúsenosti s podnikaním v oblasti hotelierstva a reštauračného priemyslu mi poskytli cenné znalosti a nadhľad, ktoré teraz využívam aj v pozícii generálneho manažéra, kde mám možnosť riadiť a ovplyvňovať širšie stratégie a iniciatívy Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
Čo je vaším cieľom v novej funkcii?
Vidím asociáciu ako dynamickú a prosperujúcu organizáciu, ktorá bude aktívnym hybným motorom pre rozvoj hotelového a reštauračného priemyslu na Slovensku. Moja vízia spočíva v posilnení spolupráce medzi členmi, vládnymi inštitúciami a ostatnými zainteresovanými stranami s cieľom dosiahnuť udržateľnosť a konkurencieschopnosť odvetvia. Som presvedčený, že iba úzka spolupráca a synergia nám umožnia dosiahnuť rast a zvýšiť konkurencieschopnosť nášho odvetvia. Mojimi témami sú najmä rozvoj programov na odbornú prípravu a vzdelávanie zamestnancov, Duálne vzdelávanie ako prirodzená cesta prípravy študentov pre prax, celoživotné vzdelávanie, udržateľnosť a digitalizácia v Horeca. Prioritou pre najbližšie obdobie je aktívna implementácia jednotného systému klasifikácie ubytovacích zariadení, ktorá bude vychádzať zo spoločného katalógu klasifikačných kritérií hotelov Hotestars Union. Táto klasfikácia garantuje transparentnosť kvality hosťom a hoteliérom vo viac ako 22-tisíc klasifikovaných hoteloch v členských štátoch európskej únie.
V dňoch 13. a 14 mája sa opäť koná konferencia Horeca, kde sa pravidelne stretáva odborná verejnosť a podnikatelia z tohto segmentu. Ktorým kľúčovým témam bude venovaná?
Konferencia Horeca v Senci, s headline „Set up the future“ ponúka zaujímavý odborný program, ktorý sa venuje štyrom okruhom. Konkrétne know how, data, HR a Networking essential. Teší ma, že po pandemickej prestávke sme znovu otvorili súťaž Hoteliér roka.
Zostáva vám 69% na dočítanie.