rada nad zlatoyoutube
StoryEditor

Česká OVB ustúpila študentovi. Firma stiahla žalobu na "zakázaný" dokument

22.05.2017, 14:26
Autor:
rsarsa
OVB Allfinanz v Česku stiahla žalobu na filmára Jakuba Charváta za film Rada nad zlato.

Študent dokumentaristiky pred dvoma rokmi natočil snímku, ktorou poukázal na nekalé praktiky finančných poradcov OVB v Českej republike. Firma ho následne kvôli poškodeniu povesti vlani žalovala o stotisíc českých korún (3773 eur) a požadovala ospravedlnenie. Poradenská spoločnosť už nechce prípad ďalej medializovať.

Snímka s názvom Rada nad zlato, podľa ktorého mali finanční poradcovia OVB ponúkať ľuďom nevýhodné zmluvy, v ktorých im išlo prevažne o čo najväčšiu províziu na úkor dobrej rady klientovi, natočil Charvát v roku 2015 ako školský projekt.

Spoločnosti OVB sa však také zobrazenie nepáčilo a jeho premietanie na festivaloch chcela zakázať. Po jeho úniku na internet ho potom kvôli poškodeniu povesti zažalovala o stotisíc korún a požadovala ospravedlnenie. Po viac ako roku od toho kroku ustúpila, upozornil ako prvý server Aktuálně.cz.

"Stiahnutie žaloby vnímame ako symbolické vyjadrenie záujmu spoločnosti OVB naďalej sa plne sústrediť na potreby klientov a venovať sa ďalšiemu skvalitňovaniu svojich služieb a upevňovaniu pozície na finančnom trhu," oznámila OVB Aktuálne.cz prostredníctvom svojho mediálneho zástupcu Jiřího Reichla.

"Zároveň dúfame, že touto ústretovosťou dáme podnet pre objektívne zobrazenie finančného poradenstva v Českej republike v médiách," doplnila OVB s tým, že viac sa k prípadu už nebude vyjadrovať.

Dokumentarista Charvát priznáva, že sa mu teraz uľavilo. Týmto rozhodnutím však OVB podľa neho len potvrdila, že má pravdu. "Vedel som však, že som neurobil nič zlé, takže v tomto zmysle je to logický krok," hovorí v rozhovore pre Lidovky.cz.

Po medializácii prípadu, na ktorý ako prvý upozornil práve server Lidovky.cz, sa medzi verejnosťou zdvihla vlna solidarity, čitatelia mladému študentovi vo veľkom ponúkali financie na právnu pomoc. Zriadil si preto transparentný účet, na ktorom sa doteraz nazbieralo necelých 277-tisíc korún (10 452 eur).

Charvát teraz verí, že po zaplatení svojho právnika, mu ešte časť z týchto prostriedkov zostane. "Tie využijem na ďalší film, ktorý sa bude zaoberať finančným trhom a jeho problémami, ktoré v Česku máme," približuje ďalej v rozhovore.

Lidovky.cz: Uľavilo sa vám?
Uľavilo, to nebudem zastierať.

Lidovky.cz: Ste rozhodnutím OVB stiahnuť žalobu prekvapený?
Nepovedal by som, že som to očakával. Vedel som však, že som neurobil nič zlé, takže v tom zmysle je to logický krok.

Lidovky.cz: Čím si vysvetľujete, že OVB zrazu otočila?
Ak by som mal veriť stanovisku, ktoré vydali, povedal by som, že im je nepríjemná medializácia, ktorá by pravdepodobne s prejednaním prípadu na súde určite prišla. Bavili sme sa o tom, či firma má dobré meno. Museli by sme vzniesť argumenty, ktoré by sa prepierali verejne. Takému problému sa podľa mňa chceli vyhnúť.

Lidovky.cz: Vnímate to ako víťazstvo?
Oni hovoria, že dôvodom, prečo žalobu stiahli, bola medializácia prípadu. V tom prípade asi nejde o žiadne víťazstvo. Ak by sa o tom nepísalo, tak by som pravdepodobne na súde ešte sedel a bohvie, ako dlho by sa spor ťahal.

Lidovky.cz: Bol by ste tak radšej, keby rozhodol súd? Bral by ste to ako potvrdenie, že máte pravdu?
Ja viem, že mám pravdu. Ale áno, mohol by som si to dokázať. Na druhú stranu sa mi trochu uvoľnili ruky a mám čas sa venovať ďalším projektom.

Lidovky.cz: Čo bude teraz s vybranými peniazmi, ktoré vám ľudia poslali na podporu v tomto spore?
Neviem, koľko budem musieť zaplatiť právnikovi, počkám si na finálny účet. Avšak celá akcia netrvala tak dlho, ako som predpokladal, teda verím, že nejaké peniaze zostanú. Tie využijem na ďalší film, ktorý sa bude zaoberať finančným trhom a jeho problémami, ktoré v Česku máme. Rada nad zlato mala pôvodne vyzerať inak, nemala byť zameraná len na OVB. Je preto potrebné sa na problematiku teraz pozrieť z väčšieho odstupu.

Lidovky.cz: Čo ste si z celej kauzy odniesli?
Nebáť sa konfrontácie. Neviem, kam ma jednotlivé príbehy zase zavedú, teraz už však viem, že ďalšej konfrontácii sa nebránim.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:33