česká korunaReuters
StoryEditor

Česká národná banka zvládla, na rozdiel od švajčiarskej, uvoľnenie kurzu meny na výbornú (komentár dňa)

26.07.2017, 00:00
Česká koruna minulý týždeň po prvýkrát od ukončenia intervencií Českej národnej banky prelomila hranicu 26 korún za euro a krátko na to sa vrátila späť nad túto hranicu.

Hoci sa čakalo zásadné posilnenie českej meny, jej pohyb je od apríla, kedy ČNB ukončila tri roky trvajúce intervencie, z úrovne 27 korún, len veľmi pozvoľný.

Obdobný prípad ukončenia kurzového záväzku švajčiarskeho franku spred dvoch rokov však skončil katastrofou. Švajčiarsky frank vtedy prudko posilnil o 20 percent a panika sa rozliala takmer do všetkých oblastí finančného trhu.

Táto situácia sa pritom dala zvládnuť oveľa lepšie. Odpútanie českej koruny od kurzového záväzku k euru je jasným príkladom. Keby sa švajčiarska centrálna banka v roku 2015 aspoň priblížila aprílovému postupu ČNB, nemuselo na trhu vtedy dôjsť k tak veľkému pohybu kurzu. Poškodilo to množstvo investorov.

Chybou bolo, že švajčiarske rozhodnutie bolo prekvapivé. Prišlo bez akéhokoľvek varovania. Pritom s frankom sa obchoduje oveľa viac než s korunou, takže veľkí hráči tam majú oveľa menšiu šancu spôsobiť extrémne výkyvy.

Pred spustením intervencií na korunu v roku 2013 boli jej pohyby podstatne vyššie ako dnes. Preto som presvedčený o tom, že ČNB kurz koruny aj dnes ovplyvňuje, hoci tvrdí, že nie. Verím, že sú nastavené určité pásma, v ktorých sa pre daný deň môže česká mena pohybovať.

Až čas ukáže, ako presne v Česku "exit" prebehol, ale zatiaľ musím uznať, že to českí centrálni bankári zvládli, na rozdiel od Švajčiarov, na jednotku s hviezdičkou. Pre špekulatívny kapitál je vďaka tomu český trh nezaujímavý, a presúva sa inam.

A príležitostí pre špekulantov je vždy dosť. Francúzske a britské voľby už síce máme za sebou, no teraz bude aktuálna diskusia o Taliansku a v septembri sa uskutočnia voľby v Nemecku. Tie budú zo všetkých volieb tohto roku absolútne najdôležitejšie.

Ak sa Angele Merkelovej podarí uhájiť si pozíciu aj po štvrtýkrát a sa stať kancelárkou, bude to znamenať pokračovanie doterajšieho trendu. Pre kapitálový trh je jednou z najdôležitejších vecí práve stabilita. Čitateľná politika je najlepším predpokladom pre to, aby trh rástol. Uvediem jeden príklad.

Keď v roku 2006 striedala ODS v českej vláde sociálnych demokratov, boli z toho kolegovia v Londýne nervózni. Pritom vyhrala pravica, čo naznačovalo, že príde zásadná zmena smerom k voľnému trhu a podpore kapitálu. Kolegovia mi ale hovorili: "Pre nás sú neznámi. Bude trvať najmenej pol roka, kým zistíme, či je pravda to, čo hovoria."

Znamená to, že hneď ako urobíte prudký obrat a zmeníte podmienky v danej ekonomike, kapitál sa okamžite stiahne z trhu a vyčkáva. Začne sa vracať až keď vidí, že je prostredie transparentné a čitateľné.

Autorom je Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank pre ČR, Slovensko a Maďarsko.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-01-23 14:29:53 - Feat.: - Title: Šesť rád ako sa stať úspešným investorom, aj keď len začínate 03 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-28 13:33:14 - Feat.: - Title: Čína sa stáva svetovým lídrom v elektromobilite. Slovensko by malo tento trend zachytiť (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:10