StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

28.05.2003, 00:00
Die Presse
Európa sa ocitla v ústavnej kríze. Jej príčinou sú nevyvážené právomoci tých, ktorí sa ocitnú vo vedúcich funkciách v najdôležitejších európskych inštanciách, ako aj skutočnosť, že v prípade európskej ústavy možno ťažko hovoriť o jej zjednocujúcej úlohe. Už počas diskusií o ústave sa stal Konvent bojovým poľom veľkých proti malým, ľavice proti pravici, zástancov zjednotenej Európy proti euroskeptikom. (Najháklivejšie otázky zostávajú nezodpovedané, Andreas Schnauder, 27. 5.)

Washington Post
Najvyšší súd rozhodol, že ústava zakazuje popravovať mentálne retardovaných ľudí. No ak by počas víkendu nezasiahol federálny sudca, štát Virgínia by tento týždeň už popravil Percyho Levara Waltona, ktorý je nielen mentálne retardovaný, ale aj psychicky chorý. Ak sa štátu podarí zrušiť rozhodnutie o pozastavení popravy, Walton zomrie. Pán Walton vyhlásil v súdnom procese v roku 1997, že nie je vinný z vraždy staršieho páru, Elizabeth a Jessieho Kendrickovcov. Odborníci ho označili za schizofrenika s psychotickými symptómami a IQ iba 66. (Zastavte túto popravu, editorial, 27. 5.)

Magyar Nemzet
Odmietanie upravenej verzie zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách bratislavskými politikmi nie je prekvapením. Úpravy právnej normy väčšina slovenských politikov stále považuje za nedostatočné a zákon považujú za neprijateľný, lebo sa vmiešava do právnej normy Slovenska. (Slovenskí politici odmietajú aj upravený krajanský zákon, do, 27. 5.)

Mladá fronta Dnes
Najnovšia skartovacia aféra českého exministra zahraničných vecí Jana Kavana (ČSSD), dnes predsedu Valného zhromaždenia OSN plateného českým ministerstvom, potvrdzuje, že Kavan je mimoriadne imúnna postava. Inému by zlomila väz len desatina jeho afér. Kavanovi neuškodí nič a nikdy. Ako parný stroj sa hrnie vpred, hore a do oblakov, odkiaľ na nás padajú splodiny jeho činnosti. Kavan vyzerá ako postava z temného špionážneho románu (Škodca štátu, Karel Steigerwald, 27. 5.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 00:24