StoryEditor

Ministerská rozprávka

13.10.2006, 00:00

Chcete počuť rozprávku? Dnes o tom, ako ministerstvo financií argumentovalo (alebo zavádzalo?).
Kde sa piesok lial a voda sa sypala, bola raz jedna krajina. A v tejto krajine bol jeden človek, ktorý mal na starosti kráľovskú pokladnicu, tzv. kráľovský vyberač daní. Aby zvládol starať sa o všetky peniažky, mal veľa pomocníkov. Títo pomocníci vám boli veru chytrí.
Napríklad niekoľko z nich sa rozhodlo, že by mohli urobiť zákon (novelu), ktorá by kráľovským poddaným uľavila v platení daní. Ako? Nuž v tej krajine bol jeden zákon: daň z príjmov. A v tomto zákone sa hovorilo: z toho, čo si zarobil, si môžeš odpočítať odvody do poisťovní a ešte my, dobrý kráľ, ti dáme nezdaniteľnú časť, ktorú si tiež môžeš odpočítať. A títo kráľovi pomocníci vymysleli, aby si neodrátaval manžel svoju sumu a manželka svoju, ale jednoducho by si spočítali príjmy aj odpočítateľné položky spolu.
Napríklad manžel, zarábajúci šesťtisíc korún, si nemôže odpočítať celé nezdaniteľné minimum, ktoré bude od budúceho roku takmer osemtisíc korún. De facto má daň mínus dvetisíc korún. Lenže taká možnosť neexistuje. Keby poradný zbor kráľa prijal návrh pomocníkov, celých týchto dvetisíc korún by si mohol, okrem svojich ôsmich tisícok, odpočítať lepšie zarábajúci manžel.
A teraz pozor, deti. Čo podľa vás povedali chytrí pomocníci kráľovského vyberača daní? Pravdaže nepovedali - áno, to je dobrý nápad, veď sme sociálni demokrati. Povedali, že kráľovská pokladnica nie je taká bohatá, aby si mohla dovoliť takéto rozhadzovanie. Lenže chytrí pomocníci sa neuspokojili s týmto vysvetlením. Chytrí pomocníci povedali: veď úrad kráľovského vyberača daní už pripravil zmenu zákona o dani z príjmov. A jedným z novelizovaných bodov je aj uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku (manžela). A ľudia si pomysleli: - Akí sú na nás dobrí, oni už na to mysleli. Úrad kráľovského vyberača daní naozaj myslel na nezdaniteľnú sumu manžela či manželky. A vymyslel - ako na ňu siahnuť. A tak bohatší ako bohatí nielenže prídu o svoju nezdaniteľnú sumu, ale aj o tú, čo patrí manželovi. A tak jedni nezdaniteľnú sumu chceli dať a iní zasa brať.

Katarína Ragáčová, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-08 20:23:13 - Feat.: 0 - Title: Bush a Blair: V Iraku budú vládnuť Iračania 02 - Modified: 2003-04-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Genocída na Slovensku sa nepotvrdila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:50