StoryEditor

Bush a Blair: V Iraku budú vládnuť Iračania

09.04.2003, 00:00
OSN zohrá pri obnove Iraku "podstatnú" úlohu, zhodli sa na tom britský premiér Tony Blair a americký prezident George W. Bush na stretnutí neďaleko severoírskeho Belfastu. Na žiadosť novinárov Bush rolu medzinárodnej organizácie spresnil -- spomenul humanitárnu pomoc a navrhovanie osôb do dočasnej vlády.
  • Bin Ládin proti spojencom Američanov
  • Predstavitelia USA a Veľkej Británie deň predtým popreli tvrdenia o rozporoch medzi oboma štátnikmi týkajúcich sa úlohy OSN pri obnove Iraku. Veľká Británia totiž nedávno vyzvala na väčšiu zaangažovanosť OSN v povojnovej krajine, Američania sa však nazdávajú, že centrálnu úlohu by mali prevziať práve oni. "Je len prirodzené očakávať, že koaličné sily budú mať vedúcu úlohu, zúčastnili sa na oslobodení Iraku, obetovali životy a krv," uviedla poradkyňa amerického prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Condoleezza Riceová.
    Blair a Bush sa širšej diskusii o definícii "podstatnej" úlohy OSN vyhli a vyhlásili, že v krajine by mali vládnuť Iračania, nie spojenecké vojsko či OSN. "Debata o tom, či Irak bude spravovať OSN alebo koaličné sily, je nesprávna voľba," podotkol Blair.
    Vojenská správa
    V prvej fáze obnovy Iraku by však krajina mala prejsť pod vojenskú správu Američanov. Dôstojníci vo výslužbe by prevzali právomoci vlády a zabezpečili zásobovanie civilného obyvateľstva, napísala agentúra AP. "A americké firmy by dostali zákazky na obnovu infraštruktúry," uvádza ďalej dôvod pre nespokojnosť Európanov.
    Spojenecké sily nezostanú v krajine "ani o deň dlhšie ako je to potrebné", uisťoval včera Blair. "Hneď ako to bude možné" prejde vláda do rúk Iračanov, dodal Bush. Námestník amerického ministra obrany Paul Wolfowitz v tejto súvislosti spomenul časový úsek minimálne šiestich mesiacov.
    Opozícia nie je nadšená
    Iracká opozícia plánmi na obnovu Iraku nadšená nie je. Veľa protivníkov režimu si myslí, že Američania ich podviedli. "Vojenská správa na čele s americkými generálmi je takmer pre všetkých ,červeným plátnom´," komentuje agentúra DPA. Vplyvný iracký vodca šíitov Ajatolláh Mohammed Bakír el Hakim, ktorý sa po 23 rokoch chce vrátiť domov, veľmi rázne odmieta americké plány a už avizoval odpor v prípade, že Američania zatlačia opozíciu na okraj. "Budeme akceptovať vládu, ktorú si zvolí iracký národ, keď bude vnútená, budeme proti nej bojovať politickými prostriedkami," povedal.
    V prípade arabských štátov sa s nesúhlasom stretli aj plány o úlohe bývalého amerického generála Jay Garnera ako údajného šéfa vojenskej vlády. Predovšetkým kvôli jeho sympatiám pre izraelských politikov z pravicového Likudu premiéra Ariela Šarona nie je Garner pre Arabov prijateľný, napísal káhirský denník Al-Akbar.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    25. apríl 2024 08:16