StoryEditor

Bitcoin ako súčasť energetickej revolúcie?

06.11.2021, 09:00
Podľa dostupných údajov dosiahol počet už vyťažených bitcoinov v auguste 2021  číslo 18,77 milióna.

Otázka využitia elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov sa stáva čím ďalej tým pálčivejšou. A napriek tomu, že ešte donedávna bol bitcoin kvôli vysokej spotrebe energie pri jeho ťažbe považovaný za energeticky náročný, najnovšie sa ukazuje, že táto energia sa dá efektívne využiť ďalej. Prvým mestom, ktoré bude používať energiu získanú pri výrobe tejto kryptomeny má byť Vancouver.

Kanadský ťažiar kryptomien MintGreen v polovici októbra informoval verejnosť, že teplo, ktoré vygeneruje počas ťažby bitcoinu, plánuje využiť na vykurovanie bytov v mestskej časti kanadskej metropoly Vancouver. Spoločnosť tvrdí, že technológia tzv. „digitálnych boilerov” dokáže získať späť viac ako 96 percent elektrickej energie, ktorá bola použitá pri ťažbe bitcoinu. Získaná energia tak neskončí v podobe skleníkových plynov v atmosfére, ale použije sa efektívnym spôsobom.

V praxi by to malo vyzerať tak, že MintGreen odštartuje v roku 2022 spoluprácu s Lonsdale Energy Corporation, ktorej bude následne dodávať energiu na vykurovanie do 100 obytných domov v North Vancouver, kde sa teplota počas zimy bežne pohybuje až do -20 stupňov Celzia.

Okrem toho ťažiarenská spoločnosť uzatvorila dohodu na dodávku energie aj s firmou na výrobu morskej soli a výrobcom whiskey Shelter Point Distillery.

Vďaka tomuto scenáru by sa mohol vyriešiť problém s tým, že ťažba bitcoinu je energeticky náročná a kritizujú ju najmä prívrženci ochrany klímy. Podľa štúdie University of Cambridge spotrebuje bitcoin ročne viac elektriny ako celá Argentína.  V konkrétnych číslach to predstavuje za rok 121,36 terawatthodín (Twh). 

Výrazný rast ceny tejto kryptomeny v posledných mesiacoch však predstavuje motiváciu pre ťažiarov, čím sa spotreba na ťažbu neustále zvyšuje. Dobrou správou pre ekológov je, že počet bitcoinov je vopred daný a nikdy nebude možné vyťažiť viac ako 21 miliónov tejto kryptomeny.

Yahoo Finance

​Graf: Vývoj hodnoty Bitcoinu od roku 2015. (Zdroj: finance.yahoo.com)

Podľa dostupných údajov dosiahol počet už vyťažených bitcoinov v auguste 2021  číslo 18,77 milióna. Nepotrvá to teda už veľmi dlho, ťažba dosiahne svoj vrchol počet a vyťažiť nové kusy už nebude možné. Tlak na spotrebu elektrickej energie zo strany kryptonadšencov tak zostane len minulosťou.

Ako dlho však tento proces ešte potrvá, sa dnes nedá presne určiť.

Na druhej strane, kým sa tak stane, vyzerá to tak, že odborníci našli efektívny spôsob, ako upokojiť ekológov aj kritikov a odporcov ťažby kryptomeny. Ak sa totiž vyššie spomínaný plán s využitím energie z ťažby pretaví do praxe tak, ako je plánovaný, je možné, že sa tento spôsob využitia rozšíri aj do ďalších miest a štátov.

Aj keď v posledných dňoch tlak na cenu najstaršej kryptomeny mierne klesol a na grafe môžeme vidieť miernu korekciu, pred pár dňami dosiahla hodnota svoje doterajší cenový rekord, keď si siahla na 66 600 USD za bitcoin. Trhová kapitalizácia sa počas stredajšieho obchodného dňa pohybovala cez 1 bilión USD, čo predstavuje 43,2 percenta celého trhu s kryptomenami.

Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:36