StoryEditor

Ďalší opravárenský podnik v troskách?

04.03.2007, 23:00

Pred pár dňami postihlo Vojenský opravárenský podnik, a. s., Nováky obrovské ľudské, ale aj ekonomické nešťastie. Zdá sa, že ďalší "výbuch" bude tentoraz vo VOP, a. s., Trenčín-Zlatovce.
Nebude to výbuch muničných elementov, ale ekonomicko-finančný, trestnoprávny a morálny s dôsledkom prepustenia množstva pracovníkov a možno aj riadeného (účelového) krachu celého podniku. Ako vždy ide iba o majetky či peniaze! Veď lukratívne pozemky (22 hektárov) a majetok zlatovského podniku pre minulú garnitúru boli hlavným motívom pre tzv. transformáciu vojenských štátnych podnikov.
VOP Zlatovce po prvý raz počas svojej histórie vykázal za rok 2006 stratu viac ako 45 miliónov korún, a je dlhodobo nesolventný. V jeho hospodárení sa realizovala trojnásobne vyššia povinná tvorba rezerv, nevyrovnanie pohľadávok a opravných položiek v konkurze, "jalové" výdaje či nehospodárne náklady na rôzne audity, reklamu, výmenu fungujúceho informačného systému, opravu rekreačného zariadenia, nákupu polofunkčných strojov, súkromné spotreby riaditeľa podniku (alkohol, cigarety, preplácanie súkromne najazdených kilometrov služobnými vozidlami) a pod. Tento stav spôsobil manažment podniku na čele s nominantom SDKÚ pánom Podluckým.
Podnik bol od roku 1993 dlhodobo ziskový a dynamicky sa rozvíjal. Dobrým spôsobom zvládal všetky úlohy rezortu obrany. V rámci Zmluvy KOS (zníženie počtov konvenčných ozbrojených síl) dokázal zlikvidovať viac ako tisíc kusov špeciálnej techniky. Podieľal sa na logistickej podpore našich vojakov. Zvládol aj zavedenie a rozbeh výroby ľahkých pancierovaných vozidiel Aligátor vrátane jeho modifikácií, stal sa dílerom TATRA Kopřivnice a mal všetky potrebné certifikáty ISO. Vykazoval trvalý zisk a rast produkcie a zamestnával pre región Trenčín takmer 500 pracovníkov. Tento pozitívny stav svedčí o tom, že v podniku bol až do začiatku roku 2005 schopný vojenský a civilný manažment.
V kontexte upadajúce stavu sa ponúka myšlienka, či nový manažment od roku 2005 "nemal za úlohu" doviesť podnik do náručia jednej finančnej skupiny. Napokon aj výsledky nedávno skončenej kontroly NKÚ zistili závažné porušenia štandardných a zákonných postupov manažmentom.
Nešťastným výbuchom vo VOP Nováky a možno účelovým "ničením" VOP Trenčín-Zlatovce bude musieť ministerstvo obrany tieto druhy činností hľadať v zahraničí? Podobne zlý stav tu ponechala minulá garnitúra aj v Leteckých opravovniach Trenčín a Banská Bystrica, ale aj VOP Moldava nad Bodvou. Pred vedením rezortu obrany už dlhšie stojí úloha výmeny neschopných, zlých a klientelisticky dosadených manažmentov vo vojenských podnikoch, ale aj v ostatných vojenských zdravotníckych, rehabilitačných a rekreačných zariadeniach rezortu.

Marián Mikluš, generálmajor v zálohe

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 12:17