StoryEditor

Putin, hrdina trileru?

03.12.2006, 23:00

Tak sa zdá, že špionážne teórie a príbehy ako z čias studenej vojny majú diváci a čitatelia naozaj radi. Od minulého víkendu zamestnáva médiá tajomná smrť bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka a o prsty ukazujúce na Kremeľ nebola núdza. Faktov je málo a dôvodov rozoberať aj iné verzie (napríklad prečudesnú rolu oligarchu Borisa Berezovského), naopak, viac než dosť.
Do línie záhadných otráv "kritikov Kremľa" organizovaných tajnými službami sa priradila aj záhadná choroba architekta ruských reforiem -- Jegora Gajdara. Správu zverejnila ako prvá moskovská redakcia britského denníka Financial Times. Informácia bola stručná: Jegor Gajdar ochorel počas návštevy Írska, lekári nemôžu zistiť, čo mu je, nechcú o prípadnej otrave s politickým podtextom špekulovať. Noviny citujú aj názor Gajdarovho priateľa Anatolija Čubajsa. Ten klasifikuje chorobu ako nezvyčajnú a nevylučuje otravu. Odmieta však, že by za ochorením Gajdara mohol byť Kremeľ.
Prípad však začal žiť vlastným životom. Agentúra Reuters kontaktovala Čubajsa opäť a potom vydala jeho vyhlásenie: "Smrtiaca línia Politkovskaja -- Litvinenko -- Gajdar by mohla byť príťažlivá pre priaznivcov neústavnej, násilnej zmeny režimu v Rusku," povedal Čubajs pre Reuters. Nič viac.
Čubajsova facka oligarchovi v exile Borisovi Berezovskému mala však nesmierne dôsledky. Zo správy vypadla informácia o nejasnostiach prípadu a aj o Čubajsovom kategorickom vylúčení úlohy Kremľa a tajných služieb. Médiá vypustili senzačnú informáciu: "O tom, že medzi smrťou ruského exšpióna Litvinenka, novinárky Politkovskej a Jegorom Gajdarom jestvuje priama súvislosť, Čubajs nepochybuje (Aktuálne.cz): "Odporcovia prezidenta Putina sa obávajú o život ďalšieho významného kritika. Znova, rovnako ako v prípade mŕtveho agenta KGB Litvinenka, ide o záhadnú chorobu, hovorí sa o úmyselnej otrave." (Lidové noviny).
Zúfalý Valerij Natarov, hovorca Jegora Gajdara, v stredu len márne prosil novinárov, aby nerobili z prípadu "ďalší pseudoprípad s rádioaktívnymi izotopmi" a držali sa faktov. Gajdar sa zotavuje a čo najskôr sa chce vrátiť do práce. To sa však už do špionážnych trilerov nehodí.

Josef Pazdera, spravodajca ČT v Moskve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 06:57