StoryEditor

EÚ Bulharsko prijme. Žiaľ

19.05.2006, 00:00
Nedávno sa z Bulharska vrátil expert Európskej komisie a nahlas sa posťažoval na tamojšie trestné orgány. Ich postoj na potieranie zločinu sa dá zhrnúť slovami "trhnite si..." Úrady ochabli v úsilí pri chytaní gangstrov a obchodníkov s ľuďmi, pretože "sú presvedčené, že sa krajina do EÚ tak či tak dostane", povedal.

Nedávno sa z Bulharska vrátil expert Európskej komisie a nahlas sa posťažoval na tamojšie trestné orgány. Ich postoj na potieranie zločinu sa dá zhrnúť slovami "trhnite si..." Úrady ochabli v úsilí pri chytaní gangstrov a obchodníkov s ľuďmi, pretože "sú presvedčené, že sa krajina do EÚ tak či tak dostane", povedal.
Vzápätí komisár na rozšírenie Olli Rehn vystúpil v Európskom parlamente, čím ďalej skeptickejšiemu k ďalšiemu rozširovaniu EÚ, a kritizoval bulharské slabé výsledky v boji so zločinom.
Symbolicky to podčiarkla správa z minulého týždňa: vysokopostavený bulharský úradník bol suspendovaný kvôli obvineniu zo sprenevery v súvislosti s fondmi EÚ. V ten istý deň v centre Sofie zastrelili obchodníka toho druhu, ktorý sa eufemisticky označuje "kontroverzný".
Pred utorňajším oficiálnym zhodnotením nebolo vôbec isté, či Bulharsko dostane od Európskej komisie zelenú na vstup do EÚ už v roku 2007. Ale mali by ovplyvniť bulharské ťažkosti aj vstup Rumunska? Aj táto krajina má ďaleko k dokonalosti, ale nesporne pokročila v justičnej reforme aj v boji s korupciou.
Čiastočným vysvetlením bruselského chladu voči Rumunsku môže byť obava, aby krajina tiež nepoľavila. Oddelený vstup obidvoch uchádzačov by tiež vyvolal vážne reakcie v Bulharsku. "Akékoľvek odloženie vstupu sa bude vnímať ako odmietnutie," povedal minulý týždeň bulharský premiér. "Neskúšajte nás ponižovať." Budúcnosť Bukurešti je zrejme naozaj spojená so Sofiou.
Rumunsko a Bulharsko budú čakať na koniec leta, či dostanú súhlas na vstup do EÚ už na budúci rok. Šalamúnske riešenie -- len odsunúť rozhodnutie, nie však rozšírenie v roku 2007 -- mohlo by vyhovovať tak oponentom, ako aj priaznivcom rozšírenia. V očiach tých, ktorí ochladli voči ďalšej expanzii únie, komisia vyzerá dôrazne. Aj keď sa Bulharsku a Rumunsku dá ešte jedna šanca, upokojí to silný blok stúpencov rozšírenia, zahrňujúci Britániu, desať nových členských krajín a -- v tomto prípade -- aj Nemecko. Bulharsku by mohlo pár mesiacov navyše pomôcť.
Vláda v Sofii už predviedla, že tomuto posolstvu rozumie. V minulých týždňoch obmedzila imunitu zákonodarcov a prijala nový trestný zákon.
Niektorí však tvrdia, že odložené odporúčanie môže predznamenať aj odklad vstupu. Komisár Rehn opakovane varoval, že kandidátske krajiny sa budú posudzovať len podľa skutočného presadzovania reforiem. To pomohlo špekuláciám, že Sofia aj Bukurešť budú musieť na prijatie do únie počkať ešte rok.
Pustiť Rumunsko a Bulharsko do únie napriek vážnym nedostatkom by nebolo kontraproduktívne len pre tieto krajiny. Oslabilo by to už aj tak ochabujúcu chuť Európanov na ďalšie rozširovanie. Ak by príklad Bulharska a Rumunska ukázal, že do EÚ sa dá dostať ľahko, reformátori v Chorvátsku, Macedónii a v ďalších krajinách západného Balkánu stratia silný argument na presadzovanie zmien.
Nechýba tu určitá irónia. V čase príprav zmlúv o pristúpení bolo Rumunsko lajdákom a Bulharsko "zázračným dieťaťom". Zmluvy sa pripravili tak, aby vlády členských krajín EÚ mohli odložiť prijatie Rumunska väčšinou hlasov.
Bukurešť dostala zvláštnu motiváciu a zrýchlila. Na odklad bulharského vstupu je potrebná všeobecná zhoda. Táto výhoda priviedla Sofiu k pocitu sebauspokojenia, pretože vznik takej jednoty je dosť nepravdepodobný. Problém je v tom, že vstup obidvoch krajín garantujú zmluvy o prijatí ak nie v roku 2007, tak najneskôr v roku 2008. Môže sa stať, že zásadová politika -- členstvo len v prípade skutočných reforiem -- padne za obeť vlastným procedúram Európskej únie.

Autor je editorom Transitions Online.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:29