StoryEditor

Dobrý gazda štát

Prečo ste zastavili privatizáciu, keď vám teraz chýbajú peniaze na financovanie dôchodkového systému? A ako súvisí národné vlastníctvo s efektívnym chodom prirodzených monopolov?
Ak patríte k tým, ktorí vláde kládli podobné otázky, iste ste sa dopočuli, že "štát nepotrebuje expertov zo zahraničia a môže byť dobrým vlastníkom aj manažérom sám". A že štátne firmy nemusia byť nevyhnutne riadené netransparentne a neuzatvárať čudné obchody.
Skoro sme uverili, že k takejto východoeurópskej fatamorgáne aj dokráčame, veď prečo by to nemalo fungovať práve na Slovensku?
Odrazu sa objaví správa, že vedenie Železničnej spoločnosti Slovensko padá. Na tom ešte nie je nič zvláštne, veď doterajší riaditeľ Ondrej Matej bol človekom exministra dopravy Pavla Prokopoviča, ergo - mal blízko k SDKÚ-DS. No a železničné firmy v rukách opozície slovenské vlády veľmi neobľubujú.
O niečo zvláštnejšie je, že novým riaditeľom osobného železničného dopravcu má byť človek, ktorý je prednostom stanice vo Vrútkach. Je to síce dôležitý železničný uzol a pán Milan Chúpek už raz riaditeľom železníc bol. Lenže vtedy firma nefungovala na otvárajúcom sa trhu plnom výziev.
Najzvláštnejšie je, že SNS a ministerstvo dopravy predbežne dáva dôveru človeku, čo práve Železnice SR dostal do najväčšieho súdneho problému v ich histórii. S istou firmou mal totiž pred desiatimi rokmi podpísať zmluvu, ktorá sa nikdy nenaplnila a železniciam z nej zostal len záväzok. Skoro 700 miliónov, o ktoré sa súdi dodnes!
Nominácia pána Chúpeka sa dá chápať ako naplnenie ambície národniarov mať vplyv v doprave. Snažili sa o to hneď po voľbách, keď navrhli, aby sa ministrom stal terajší šéf rezortu školstva Ján Mikolaj. Mimochodom, odborník na dopravu. Ale dá sa aj nechápať ako dobrý manažérsky krok štátu.

JURAJ DANIELIS, zástupca šéfredaktora, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-07 09:22:56 - Feat.: 0 - Title: Cena Slovnaftu v rukách ÚFT
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:39