StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

02.02.2004, 23:00
Mečiar Klausovým kolegom?
Českí prezidentskí kandidáti pred rokom, v porovnaní s dnešnými prezidentskými kandidátmi na Slovensku, pripomínali takmer nevinné barančeky. Pohľad na favorizovaných kandidátov je totiž tristný. Na Bratislavskom hrade bude vládnuť buď spolupracovník ŠtB, bývalý komunistický funkcionár alebo človek s autoritárskymi črtami. Najväčšie šance sa pripisujú šéfovi diplomacie Eduardovi Kukanovi. Lenže ten je v tzv. Cibulkových zoznamoch pod menom Skopec vedený ako dôverník totalitnej Štátnej bezpečnosti. Na začiatku 60. rokov študoval diplomatickú školu v Moskve (akú rolu na škole asi hrala KGB) a v časoch najhoršej normalizácie (1973 - 1977) pracoval na sekretariáte komunistického ministra zahraničných vecí. Kvalifikáciu na prezidenta teda určite má. Na rozdiel od prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý je v zoznamoch ŠtB tiež zapísaný ako dôverník a pred novembrom 1989 zastával vysoké funkcie v komunistickej hierarchii, ďalší z favorizovaných kandidátov, Vladimír Mečiar, má na konte izoláciu Slovenska v prvej polovici 90. rokov a problémy s NATO a EÚ. No a aby sme nevybočili z priemeru, niekedy sa tvrdí, že bol na zoznamoch ŠtB vedený pod menom Doktor. (MF Dnes, Viliam Buchert, 2. 2.)

Staré a nové tváre komisie
Necelých deväť mesiacov pred skončením mandátu súčasnej Európskej komisie silnejú v Bruseli špekulácie o tom, ktorí z komisárov si svoje miesto zachovajú aj v novom tíme a ktorí sa vrátia z Bruselu domov. Za takmer isté sa považuje, že 31. októbra skončí svoje pôsobenie v Bruseli terajší predseda komisie Romano Prodi. V exekutíve EÚ aj počas nového päťročného mandátu plánuje ostať terajší komisár pre regionálnu politiku Francúz Michel Barnier. Očakáva sa, že komisár pre rozšírenie Günter dostane v novej komisii silný ekonomický rezort. Okrem Prodiho z komisie definitívne odchádza britský komisár pre reformu a podpredseda Neil Kinnock. Francúz Pascal Lamy (obchod), ktorý viackrát vyhral anketu o najlepšieho komisára, je socialista, preto asi ponuku francúzskej vlády ostať v EK nedostane. (European Voice, 2. 2.)
01 - Modified: 2002-11-20 13:43:52 - Feat.: 0 - Title: Uhorky plnené sójovou granulou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:29