StoryEditor

Zlý monopol a rozpočet

30.05.2007, 00:00

Zisk Slovenského plynárenského priemyslu znova stúpol. Oproti predchádzajúcemu roku o ďalšie štyri miliardy, aj keď je pravdou, že sú za tým mimoriadne finančné výnosy z Bruselom požadovaného prerozdelenia majetku.
Premiér Robert Fico však môže mať problém. Ako vysvetlí tento nárast svojim voličom po viacerých svojich vyjadreniach, že dvadsaťmiliardové zisky sú vzhľadom na ožobráčený, za minimálnu mzdu ťažko pracujúci slovenský ľud neetické a že by s tým bolo treba niečo robiť?
Je pravda, že aj keď výrazné zníženie zisku plynární nie je pre vládu také nereálne ako zníženie cien benzínu, pretože na rozdiel od súkromného Slovnaftu štát stále vlastní v SPP väčšinový podiel, premiér sa vlastnými vyjadreniami dostal do nezávideniahodnej pozície. Je pekné a efektívne stavať sa do úlohy ochrancu svojich voličov a nájsť ľahkého vinníka ich ťažkej sociálnej situácie v hladových dolinách, najmä keď cena plyn kvôli podmienkam na svetových trhoch neustále rastie. Ale znižovanie ziskov "nenásytných monopolov", ako plynárov a iné energofirmy svojho času nazvali členovia Ficovho kabinetu, by spotrebiteľom veľmi nepomohlo. Už len preto, že väčšinu zo zisku plynárov zaplatia západoeurópski odberatelia plynu pretekajúceho cez naše územie, a domácnosti sa vlani podieľali na zisku SPP necelými tristo miliónmi.
Hlavným faktorom však je, že čím vyšší je zisk plynárov, tým viac natečie do štátneho rozpočtu z daní a dividend. A čím viac peňazí je v štátnom rozpočte, tým ľahšie sa podarí vláde udržať maastrichtské kritériá na prijatie eura. A tým viac peňazí bude na pomoc sociálne slabším, na ktorých by v prvom rade mala ľavicová vláda myslieť a medzi ktorými je aj, povedzme si otvorene, veľa voličov Smeru.
Preto bude zaujímavé sledovať, ako sa premiér v najbližšej televíznej či rozhlasovej diskusii vyjadrí k otázke ziskov SPP. Či znova nabije zbrane svojim oponentom, ktorí ho budú obviňovať z lacného populizmu, alebo sa k zisku plynárov postaví zodpovedne a nebude na ňom naháňať lacné politické body.

MARTIN KÓŇA, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obnova Iraku sa môže začať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:25