StoryEditor

Názor: Prioritou zisk alebo zdravie spotrebiteľa?

11.10.2005, 00:00
V autorizovanej skúšobni SKTC-119 sa okrem iného zaoberáme aj hodnotením kvality a bezpečnosti textilných a odevných výrobkov.

V autorizovanej skúšobni SKTC-119 sa okrem iného zaoberáme aj hodnotením kvality a bezpečnosti textilných a odevných výrobkov.
Po 1. máji 2004 sa skončila povinná certifikácia vybraného sortimentu textilu a odevov v rámci SR. Tento sortiment v legislatíve EÚ nepatrí do tzv. regulovanej sféry. Po uplynutí roka sme spolu so Spotrebiteľskou informačnou agentúrou (SIA) v Žiline a na vlastné náklady vykonali prieskumné kontrolné akcie. V tradičnej obchodnej sieti (tzv. kamenné obchody) a v tržniciach bolo odobratých 23 výrobkov. Z toho 15 (65 percent) výrobkov nevyhovovalo požiadavkám slovenských technických noriem. Išlo najmä o sortiment výrobkov pre deti, spodnú bielizeň a tričká, z hľadiska bezpečnosti výrobky s najvyššou prioritou.
Okrem najčastejších nedostatkov, ako je nevyhovujúca stálofarebnosť výrobkov, čím sa pri prvom praní spôsobí spotrebiteľovi finančná a materiálna škodu na výrobku (resp. aj na ďalších), sme zistili, že výrobky obsahujú nadlimitné množstvá arylamínov (karcinogénne látky), ťažkých kovov a ďalších chemických látok zdraviu škodlivých.
Po zverejnení výsledkov prieskumu na tlačovej konferencii SIA v Bratislave v júni t. r. došlo k zaujímavému ďalšiemu vývoju, ktorý naznačuje skutočný stav na trhu s textilom v rámci Slovenskej republiky.
Renomovaná talianska firma (výrobca dámskej bielizne) dôrazne protestovala proti zverejneniu negatívnych výsledkov skúšok ich výrobkov v televíznom šote STV. V priebehu niekoľkých dní priamo v našej skúšobni si zástupcovia firmy vyžiadali kontrolné skúšky, ktoré potvrdili pôvodný negatívny výsledok - nadmerný obsah karcinogénneho chrómu v dámskych tangách. Talianska firma sa napriek prísľubom neospravedlnila, hoci sme to žiadali. Neozvala sa, ani verejne neoznámila, aké kroky podnikla na slovenskom trhu, aby výrobky neohrozovali zdravie spotrebiteľov.
V druhom prípade sa skúšali detské chlapčenské slipy. Zistili sme vysoký, nadlimitný obsah karcinogénnych arylamínov. SIA Žilina dala podnet priamo na Slovenskú obchodnú inšpekciu. Keďže išlo o výrobok pôvodom z Číny a na trh ho uviedol čínsky podnikateľ, predpokladali sme rýchly a konkrétny zásah SOI. Po dvoch mesiacoch bola v skladoch čínskeho podnikateľa vykonaná dôsledná kontrola SOI, ktorá zistila, že podnikateľ nemá na výrobky príslušné certifikáty. Z 96 druhov výrobkov, ktoré podliehajú certifikácii, chýbali certifikáty 82 druhov výrobkov. Preto podnikateľ dodatočne požiadal autorizovanú skúšobňu o vykonanie skúšok a vydanie certifikátov. Skúšky opätovne potvrdili nadlimitný obsah karcinogénnych arylamínov. Prekvapujúca je skutočnosť, že výrobok sa predával ešte dva mesiace po zaslaní podnetu na SOI v obchodnej sieti v rámci celého Slovenska.
V obidvoch prípadoch je veľa spoločných znakov. Potvrdzujú, že problémy s kvalitou a bezpečnosťou textilných výrobkov majú výrobcovia z krajín EÚ, ale najmä výrobcovia pôvodom z ázijských krajín. Príklady len potvrdzujú opodstatnenosť trvalej a dôraznej kontroly na trhu zo strany SOI.
Zarážajúce je, že v obchode s textilom je prvoradý biznis, rýchly a čo najväčší zisk. Kvalita a ochrana zdravia spotrebiteľa zaujíma už len málokoho. Tento trend potvrdzuje aj naše skúsenosti s falšovaním certifikátov, zneužívaním neplatných certifikátov, vyhýbaním sa legislatívnej povinnosti posudzovania zhody výrobkov s technickými normami. Povinnosť štátnych orgánov chrániť bezpečnosť a zdravie spotrebiteľov, okrem iného ukladá aj európska smernica č. 2001/95/ES o všeobecnej bezpečnosti výrobkov a týka sa najmä výrobkov tzv. neregulovanej sféry (teda aj textilných).
Pokiaľ dôsledná kontrola na trhu neodstráni aspoň najkrikľavejšie príklady nedodržiavania zákonov, dovtedy bude každý z nás ako spotrebiteľ vydaný na milosť a nemilosť osudu "európskej textilnej vojny".

Autor je riaditeľom autorizovanej skúšobne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 20:26