StoryEditor

Decentný štýl, jasná správa

09.05.2003, 00:00

Misia Medzinárodného menového fondu sa na rok 2003 pozerá optimisticky. Opiera sa o hospodársky rast v roku a nádeje vkladá do naštartovaného oživenia exportu i do obnovy fixných investícií. Tu treba poznamenať, že v tom druhom ohľade minulý rok nebol až taký dobrý -- tvorba hrubého fixného kapitálu v stálych cenách nielenže nerástla, ale dokonca o takmer jedno percento klesla.
Odporúčania sú v zhode so zámermi programového vyhlásenia vlády, ale upozorňujú na niektoré vecné a časové súvislosti. Na prvom mieste misia vláde pripomína nutnosť rozpočtovej konsolidácie. Dosiahnuť splnenie maastrichtského kritéria v plánovanom roku 2006 misia nespochybňuje, ale upozorňuje na jeho náročnosť a podmienenosť. Znižovanie schodku nie je potrebné len pre ašpiráciu na menovú úniu, ale aj na odľahčenie tlaku na krytie doteraz stále rastúceho schodku a zabezpečenie rozpočtovej solventnosti. Misia spomenula isté ťažkosti, ktoré môžu byť včasným splnením maastrichtského kritéria inflácie -- poukázala na možné sekundárne účinky cenovej deregulácie a zvyšovania nepriamych daní. Bude sa to odohrávať s výrazne nižšou infláciou v okolitom prostredí. Dve ďalšie ťažiskové úlohy vyplývajú z dlhodobých štrukturálnych problémov -- je to vysoký schodok bežného účtu a veľká nezamestnanosť.
Pri čom sa treba zastaviť, je názor misie na reformy. Vyjadrenie je tu jemné, ale jasné: "Misia by chcela zdôrazniť potrebu starostlivo zvážiť poradie reforiem." Za prioritnú -- významovo i časovo -- navrhuje reformu výdavkov. Tá by mala predchádzať znižovaniu daní. Možno za tým vidieť obavu zo zvyšovania schodku verejných financií nad plánovanú úroveň, alebo zo skolabovania rezortov, ktoré sú na verejné financie bytostne odkázané. V súvislosti s daňovou reformou vedúci misie Juan Jose Fernandez-Ansola spomenul neistoty, ktoré prináša veľký tresk v daniach. Odhad príjmov pri radikálnom presune od priamych daní z nepriamych je jednou, druhou je dosah zvýšenia nepriamych daní na rast cien. Hodnotenie je nepochybne podporené aj závermi technickej misie MMF, ktorá pred dvoma mesiacmi skúmala daňový systém a pripravovanú daňovú reformu. Jej odporúčania ministerstvo financií zatiaľ nepublikovalo, MMF to bez jeho súhlasu urobiť nemá.
Decentná, ale s jednoznačným posolstvom je ďalšia veta zo správy misie: "V krátkodobej perspektíve sa štátne orgány budú musieť zaoberať predpokladaným výpadkom daňových príjmov, aby aj napriek tomu splnili rozpočtové zámery na roky 2003 a 2004." Inak povedané, budú sa musieť hľadať dodatočné zdroje na výpadky príjmov v DPH, spotrebných daniach a nedaňových príjmov. "Ak to urobia a začnú riešiť zvyšné naliehavé úlohy, perspektíva zabezpečenia dlhodobého hospodárskeho rastu a stability je veľmi sľubná." Optimistické, ale podmienené vážnymi krokmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 22:21