StoryEditor

OHLAS Domyslieť dôsledky privatizácie

18.05.2006, 00:00
Nie je to tak dávno, ako si pán Radovan Kazda v tlači koncom leta 2005 zobral na mušku rezort životného prostredia a inštitúcie, ktoré má rezort pod palcom. Teraz zaútočil na ostro skúšaných a spoločensky nedocenených vodohospodárov, ktorých médiá registrujú, až keď sa niečo deje, čiže keď tŕpneme, či sa voda z riek nevyleje a nezaplaví nás.

Zastávam názor, že nie vždy a všade možno privatizovať, aj keď tzv. učebnicová ekonómia tvrdí, že niet lepšieho hospodárstva, ako je súkromný kapitál a že štát je najhorší vlastník. V prípade vodohospodárskeho podniku, ktorý má na starosti správu a údržbu vodných tokov, z titulu jeho poslania vyplýva verejnoprospešný charakter. Neviem si predstaviť, aký privatizovaný podnik by za lukratívne považoval podnikať v tomto biznise. Uniká mi tu pointa, vidina dosiahnutia zisku z tohto podnikania a jeho lukratívnosť. Alebo domyslime dôsledky privatizácie: Nemenil by sa rýchlo po odklepnutí niekomu rýchlo predmet podnikania, napr. na stavebníctvo, ktoré zažíva nebývalý boom?
Autor navrhuje protipovodňovú ochranu riešiť na úrovni samospráv, za spoluúčasti verejnosti a podnikateľského sektora. Veď pri prvej povodni by predsa podnikateľský sektor prvý išiel ratovať svoj majetok, a nie nasadzovať ho! Práve základnou úlohou štátu je chrániť životy a majetok a je nelogické tvrdiť opak. Iné, ako centralizované riadenie by v prvej krízovej situácii zlyhalo, a to platia aj nejaké medzinárodné systémy, kde niekto zodpovedá.
A ešte k poplatkom. Tento princíp vychádzajúci zo zdravo a dobre fungujúcej ekonomiky. Na jednej strane podnikateľský sektor za odber vody platí a je zdrojom príjmov vodohospodárskeho podniku. Tomu to umožňuje investovať do údržby a zveľaďovania majetku, s ktorým hospodári. Navyše, nebolo ľahké tento systémový princíp zaviesť a rokovania smerujúce k uzatvoreniu zmlúv regulovaných cien za odber vody trvali nekonečne dlho. Dodávam, že práve tento princíp považujem za systémový.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:40