StoryEditor

Odborár zákonom chránený?

02.04.2007, 00:00

Ľudia odborom veľmi neveria. Nemyslia si totiž, že práve odborári sú tí, ktorí dokážu chrániť ich záujmy. Zákonník práce to môže zmeniť. Môže im garantovať nové právomoci, ktorými sa ich vyjednávacia pozícia výrazne zlepší. Otázne je, či by to bolo dobré. Asi nie.
Odbory už na Slovensku viackrát ukázali, že aspoň raz za čas sa s nimi musí počítať. Napríklad, iba pred pár dňami si ľudia v HDO SK Myjava po niekoľkých hodinách vyštrajkovali zvýšenie platov o osem percent. V SAD Poprad pôjdu mzdy hore o 15 percent, a na to stačila iba štrajková pohotovosť...
Ak totiž za odbormi stoja ich členovia, tak zamestnávateľovi (ak sa mu to oplatí) neostane nič iné, ako pristúpiť (aj keď niekedy iba čiastočne) na ich požiadavky. Ak sú prehnané, teoreticky môže firmu zatvoriť a presťahovať ju inam, ale to sa často nestáva. Vyjednávacia pozícia odborov teda vychádza z toho, koľko ľudí im dokáže zveriť do rúk riešenie svojich pracovných problémov. Čím je problém väčší a zamestnávateľ neústupnejší, tým môže byť ochota postupovať jednotne vyššia. Pravdepodobnejší je aj štrajk a pravdepodobnejšie sú aj ústupky zamestnávateľa.
Sila odborov teda z veľkej časti vyplýva z reálnej situácie v podniku. To už ale nebude pravda, ak sa z odborárov stanú ľudia "zákonom chránení".
Zákonník práce nedáva zamestnávateľským združeniam žiadne extra právomoci podobné tým, o akých sa uvažuje v prípade odborov. Ono to ani nie je potrebné, keďže z logiky veci vyplýva, že zamestnávateľ je väčšinou ten, kto rozhoduje. Kým odbory nemôžu teraz rozhodnúť o zastavení výroby vo firme a túto možnosť im má dať až novela Zákonníka práce, zamestnávateľ to urobiť môže. Rovnako má dosah na množstvo vecí, do ktorých odbory "zo zákona" rozprávať nemôžu. Už len preto, že taká je deľba úloh. Ak totiž niekto niekoho platí, aby preňho vykonával prácu, je logické, že on je tým, kto určuje podmienky ako má vyzerať práca, za ktorú si zaplatil. Ak sa to zamestnancovi nepáči, môže odísť, alebo môže začať štrajkovať.
Ak však prejde novela a z odborára sa stane extra zamestnanec s osobitnými právomocami, trh sa zdeformuje. Sila odborov a ich požiadavky už nebudú závisieť od reálnej situácie, od vážnosti problému a od toho, koľko ľudí si bude vo firme predstavovať riešenie problému rovnako ako odbory. Rozhodovať bude formulácia v zákone a sila právomocí, ktoré z nej budú pre odbory vyplývať. Rozhodovať bude sprostredkovane niekto, kto by mal byť možno ticho: politické strany a ich ministri. Pretože oni sú tí, ktorí teraz rozhodujú o tom, aký darček dajú odborárom za ich podporu vo voľbách. A to nemá s fungovaním podnikov nič spoločné.

Lukáš Pardubský, vedúci ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-05-07 16:43:58 - Feat.: 0 - Title: Milióny nikomu nechýbajú 02 - Modified: 2003-05-08 20:39:02 - Feat.: 0 - Title: Senátori ocenili spojenectvo "novej Európy" 03 - Modified: 2003-05-08 20:43:47 - Feat.: 0 - Title: V boji proti korupcii si vláda stanovila konkrétne termíny 04 - Modified: 2003-05-08 21:27:08 - Feat.: 0 - Title: Výroba motobatérií sa skončila 05 - Modified: 2003-05-08 21:31:17 - Feat.: 0 - Title: Oslavy sa končia, agenda únie je každodennou prácou 06 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny potravín opäť klesli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:23