TASR/AP
StoryEditor

Soros prorokuje rozpad EÚ

01.06.2018, 09:15
Finančník ale neprišiel len s kritikou a navrhuje aj riešenia, ktoré by mohli EU pomôcť.

Rýchlo rastúci americký dolár v kombinácii s odlivom kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov by mohol viesť k ďalšej veľkej finančnej kríze. Autorom výroku je známy finančník George Soros, ktorý tak varuje Európsku úniu pred hrozbou rozpadu.

„Ukončenie Iránskej dohody, spolu so zničením Transatlantickej aliancie medzi USA a EU bude mať veľký negatívny efekt na európske ekonomiky a spôsobí viaceré problémy,“ povedal George Soros vo svojom prejave v Paríži. „Vyzerá to tak, že smerujeme do ďalšej finančnej krízy,“ dodal.

Tvrdé varovanie od tohto miliardára prichádza v čase, keď talianske výnosy dlhopisov prudko vyskočili na niekoľkoročné maximá a hlavné ekonomiky rozvíjajúcich sa trhov - Turecka a Argentíny - čelia obrovským ekonomickým problémom a veľkej inflácii. Turecká líra aj argentínske peso v posledných týždňoch zažili rapídne výpredaje.

Soros vo svojom prejave nešetril kritickými slovami: „Všetko, čo sa mohlo v EÚ pokaziť, sa aj pokazilo“. Reagoval tak najmä na problém s migrantmi a politiku niektorých krajín, kvôli ktorej sa k moci dostávajú populistické politické strany.

Za hrozbu zároveň označil aj postupné zmenšovanie teritória EU, čím poukazoval na Brexit a fakt, že Británia sa chystá opustiť Európsku úniu. Podľa Sorosa toto všetko nie sú len prázdne hrozby o rozpade celej EU, ale je to krutá realita.

Finančník ale neprišiel len s kritikou a navrhuje aj riešenia, ktoré by mohli EU pomôcť. Medzi ne patrí napr. tzv. Marshallov plán pre Afriku, ktorý by EÚ stál 30 mld. EUR ročne, ale mohol by znížiť prílev migrantov z tohto kontinentu. Navrhuje aj radikálnu transformáciu samotnej EÚ a chce vypustiť klauzulu o tom, že ak je krajina členom EU, musí (niekedy) prijať euro.

„Spoločná mena má množstvo problémov a nemôžeme dovoliť, aby sa kvôli tomu rozpadla Európska únia,“ dodal Soros. Faktom je, že viaceré signály neveštia Európe v blízkom čase nič pozitívne. Euro sa voči doláru obchoduje už pod úrovňou 1,16 a nachádza sa na takmer ročných minimách.

Politické problémy Talianska a Španielska zase vyvíjajú veľký tlak na menu a rovnako na tom sú aj dlhopisy spomínaných krajín. Nedarí sa ani akciovým indexom, ktoré v relatívnej stabilite držia iba silné výsledky firiem.

Autor je Peter Bukov hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:44