StoryEditor

Facka nezávislosti

06.10.2006, 00:00

Facka nezávislosti regulačnému úradu (ÚRSO), ktorú ešte stále garantuje platná legislatíva. Aj tak sa dá pomenovať pripravovaná novela zákona o regulátorovi, ktorú pripravili na ministerstve hospodárstva a platiť má od začiatku budúceho roka.
Aj keď vláda argumentuje, že ide o posilnenie právomocí úradu, text svedčí o opaku. Všetky ceny, o ktorých doteraz bez politického tlaku rozhodoval úrad, mu totiž podľa nového poriadku bude musieť odsúhlasiť ministerstvo.
Vymení sa aj regulačná rada. Zarážajúce je, že po dvoch nominantoch si okrem vlády a parlamentu do rady dosadia aj veľkopodnikatelia. Voličovi zostáva len dúfať, že slová o prepojení vládnej koalície na konkrétne podnikateľské loby sú len výkrikmi nespokojnej opozície.
Ak novela prejde v súčasnej podobe, regulačný úrad sa stane bábkou bez reálnych právomocí, figúrkami riadenými vládou, ktoré môžu byť hocikedy odvolané a nahradené poslušnejšími.
Dnešné vedenie úradu poslušné nebolo. Dovolilo si byť natoľko drzé, že napriek priateľským radám vlády neznížilo ceny plynu, ale našlo kompromis medzi tlakom štátu a plynární. Vyzerá to tak, že mať iný, aj keď zákonom podložený názor proti autorite vlády, sa v slovenskej demokracii dnešného typu nevypláca.

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-07 13:12:01 - Feat.: 0 - Title: Iván: Slovensko potrebuje sebavedomých manažérov 02 - Modified: 2003-04-07 13:12:44 - Feat.: 0 - Title: Jurzyca: Výnosy na kapitálových trhoch budú dlhodobo nižšie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 12:38