StoryEditor

Pre poisťovne je len jeden meter

19.05.2006, 00:00
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len "úrad pre dohľad" zo zákona vykonáva dohľad nad systémom verejného zdravotného poistenia. Má silné právomoci z hľadiska zabezpečenia finančnej stability systému i v oblasti regulácie trhu zdravotnej starostlivosti.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len "úrad pre dohľad") zo zákona vykonáva dohľad nad systémom verejného zdravotného poistenia. Má silné právomoci z hľadiska zabezpečenia finančnej stability systému i v oblasti regulácie trhu zdravotnej starostlivosti.
Úrad pre dohľad, vedomý si svojej zodpovednosti, robí všetky kroky, aby boli poisťovne schopné plniť zákonom stanovené povinnosti tak, aby neboli poškodené práva a zákonom chránené záujmy ostatných subjektov v systéme.
Ak dohľadom zistí nedostatky v činnosti zdravotnej poisťovne, ktoré vyplývajú z nedodržania zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a zákona o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov alebo nedodržanie podmienok určených v povolení, udeľuje sankciu v zmysle zákona.
Úrad pre dohľad môže okrem iného:
a) obmedziť alebo dočasne zastaviť voľné nakladanie s aktívami,
b) uložiť predbežné opatrenie,
c) zrušiť povolenie,
d) uložiť povinnosť vypracovať ozdravný plán,
e) zaviesť nútenú správu,
f) nariadiť prevod poistného kmeňa,
g) dočasne zastaviť oprávnenie prijímať a potvrdzovať prihlášky na verejné zdravotné poistenie a uzatvárať zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti,
h) uložiť pokutu až do výšky päť miliónov Sk.
Úrad pre dohľad vykonáva dohľady vo všetkých zdravotných poisťovniach na základe podnetov i na základe vlastného harmonogramu. Ukončil dohľady vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, v Spoločnej zdravotnej poisťovni, Apollo zdravotnej poisťovni a v Siderii zdravotnej poisťovni. Dohľady sú zamerané na kontrolu dodržiavania povinností, ktoré poisťovni stanovuje zákon o zdravotných poisťovniach a zákon o zdravotnom poistení, predovšetkým plnenie povinností v oblasti zabezpečenia platobnej schopnosti a v oblasti kontroly zákonných lehôt úhrad poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
Je legitímnym právom každého subjektu sa odvolať proti rozhodnutiu v správnom konaní. Spoločná zdravotná poisťovňa ani Sideria zdravotná poisťovňa sa proti rozhodnutiu úradu pre dohľad neodvolali, čo je rozpor s tvrdením, že napriek odvolaniam úrad zo sankcií ani v jednom prípade nezľavil.
VšZP podala v zákonnej lehote odvolanie proti prvostupňovému rozhodnutiu vo veci uloženia sankcie 300-tisíc Sk, ktoré bolo rozhodnutím riaditeľa vecne príslušnej sekcie.
Rozkladová komisia predsedu úradu pre dohľad, zložená z expertov v oblasti zdravotného poistenia, finančného trhu či správneho poriadku, prehodnotila postup prvostupňového orgánu a navrhla prvostupňové rozhodnutie zmeniť. Predseda úradu pre dohľad toto rozhodnutie akceptoval s prihliadnutím na právne, ekonomické a morálne dôsledky rozhodnutia.
V súlade s návrhom rozkladovej komisie sa rozhodnutím predsedu úradu pre dohľad VšZP uložilo:
1. Zaplatiť pokutu vo výške 150-tis. Sk ako sankciu za porušenie všeobecne záväzných predpisov.
2. Predložiť úradu opatrenia zamerané na včasnosť úhrad poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a správne viesť dokumentáciu.
Úrad pre dohľad bude dohliadať nad plnením opatrení vyplývajúcich z tohto rozhodnutia.


Autorka je hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:08