StoryEditor

Pohyby na burzách dokazujú disrupciu tradičného bankovníctva

24.07.2019, 11:10
Okrem technologických gigantov k tomu prispieva aj hi-tech mánia.

Na trhoch v posledných mesiacoch vidíme disrupciu tradičného bankového sektoru v priamom prenose. Okrem technologických gigantov k tomu prispieva aj hi-tech mánia, ktorá dáva príležitosť na trhu aj dravým hráčom z odboru spotrebiteľských financií.

Nemecká spoločnosť Wirecard AG kótovaná na burze cenných papierov vo Frankfurte, ktorá dosahuje trhovú kapitalizáciu takmer 19 miliárd eur, sa v období posledných troch rokov zaraďuje medzi lídrov technologickej „vetvy“ v Consumer Finance.

Ide o jedného z popredných svetových nezávislých poskytovateľov outsourcingu a white label služieb pre elektronické platobné transakcie. Pre svojich zákazníkov poskytuje softvér pre čoraz populárnejšie internetové platby, spracovateľské služby, ale aj zabezpečenie pred podvodmi.

Wirecard disponuje širokým spektrom užívateľov – produkty spoločnosti využíva viac ako 300-tisíc obchodníkov.

Spoločnosť pravidelne napĺňa a prekonáva očakávania analytikov a investorov svojím exponenciálnym rastom. A to jednak tržieb (graf č.1), ktoré za posledné tri kalendárne roky vykázali nárast v priemere viac ako 35 percent ročne, ako aj ziskov (graf č.2), ktoré za rovnaké obdobie v priemere rástli taktiež o viac ako 35 percent za rok. Podobný rast sa očakáva aj po ukončení aktuálneho kalendárneho roka.

Graf 1:

Bloomberg Terminal

Graf 2:

Bloomberg Terminal

​Za dlhodobo kladnými výsledkami je predovšetkým obrovský rozvoj sektora Consumer Finance, ktorý patrí medzi najrýchlejšie inovujúce sektory. Celá oblasť digitálnych platieb je stále v počiatočnom štádiu.

Spoločnosť sa preto chystá expandovať do rýchlo rozvíjajúcich sa ázijských krajín najmä v odvetví digitálnych platieb, v ktorom spotrebitelia čoraz častejšie využívajú svoje smartfóny ako nástroj pre realizáciu platieb u obchodníkov.

Cena akcií spoločnosti sa obchoduje približne za 150 eur za akciu a analytici renomovaných bankových domov predpokladajú, že v priebehu nasledujúcich dvanástich mesiacov sa dostane na úroveň v priemere 190 eur za akciu, čo predstavuje nárast o viac ako 25 percent.

Veľké banky ako Barclays a Berenberg vidia ceny akcií v dvanásťmesačnom horizonte ešte optimistickejšie než je priemer, a to na úrovniach 200 eur a 210 eur za jednu akciu. Pozitívne výhľady však nie sú jediným lákadlom. Spoločnosť vypláca lukratívnu dividendu, ktorej čistá hodnota za posledných päť rokov dosiahla 10,76 percenta.

Investing.com

​Ďalším svetovým hráčom hi-tech financií, ktorý aktívne rozširuje svoj trh v neprospech tradičného bankovníctva, patrí skupina Home Credit, ktorá je známa svojím pôsobením aj na slovenskom trhu.

Tento splátkový biznis založený na vlastnej vyvinutej technológii riadenia rizík, nedávno oznámil zámer vstupu na hong-kongskú burzu. Podľa Reuters plánujú získať cez verejnú ponuku akcií IPO koncom septembra jednu miliardu dolárov.

Tie chce Home Credit využiť predovšetkým k ďalšej expanzii na čínskom trhu, ale aj na ďalších trhoch východnej a južnej Ázie. 

Autor článku je Martin Krištoff, hlavný analytik spoločnosti CFD World

01 - Modified: 2024-04-17 09:42:01 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 02 - Modified: 2024-03-15 18:37:52 - Feat.: - Title: Experti dvíhajú varovný prst: Amerika má pred Európou navrch. Jedných ťahá luxus, druhých virtuálny svet 03 - Modified: 2024-03-05 14:30:00 - Feat.: - Title: Kvantitatívne sprísňovanie nemá na trhy dramatický vplyv 04 - Modified: 2024-02-14 23:05:04 - Feat.: - Title: Americká Coca-Cola hasí smäd čoraz drahšími nápojmi. Ikonické fľaše však Slovákov stále lákajú 05 - Modified: 2024-01-28 13:43:50 - Feat.: - Title: Akcie Tesly sú po finančných výsledkoch vo voľnom páde
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:20