Reuters
StoryEditor

Koronavírus: Krízu preň nečakáme, pri investíciách nepanikárte

17.03.2020, 13:39
Svetová ekonomika nemá zásadné fundamentálne problémy a nerovnováhy, stres je spôsobený len zdravotnými problémami.

Slovensko sa v základnom scenári vývoja pri výpadkoch exportu, výroby a domácej spotreby nevyhne krátkodobému poklesu v trvaní dvoch kvartálov. Ak však bude vývoj podobný ako v Číne, v treťom kvartáli by malo nastať v globálnej ekonomike pomerne robustné oživenie. Nateraz nepredpokladáme celoročnú recesiu a už vôbec nie krízu. Svetová ekonomika nemá zásadné fundamentálne problémy a nerovnováhy, stres je spôsobený len zdravotnými problémami.

  • Je pravdou, že akciové trhy dočasne klesajú a ešte zrejme určitý čas budú. V tejto situácii by však bolo veľkou chybou investície z týchto pozícií vyberať. Ak tak niekto urobí, oberie sa o možné budúce zisky v čase, keď začnú akcie opäť rásť. História ukazuje, že takéto výkyvy predstavujú takmer bezvýznamnú korekčnú periódu rastového trendu a sú prirodzenou vlastnosťou spätou s investovaním. Platí, že čím dlhší je investičný horizont, tým väčšia je pravdepodobnosť, že peniaze vložené do akcií prinesú kladný výnos napriek obdobiam kríz, epidémií či neistôt.
  • V slovenských podmienkach môžu byť v turbulentných časoch zaujímavými bezpečnými prístavmi vybrané korporátne dlhopisy emitentov zo silných skupín z česko-slovenského regiónu obchodované na bratislavskej burze. Ponúkajú atraktívny výnos do splatnosti vzhľadom na podstupované riziko a volatilita ich cien je v porovnaní s globálnymi akciovými trhmi relatívne nízka. Len limitovane reagujú na externý vývoj a nervozitu okolo koronavírusu, keď ich vlastní pomerne málo inštitucionálnych investorov a väčšinou sú investormi držané do splatnosti.

Epidémie či dokonca pandémie, sa vo svete objavujú podobne ako prírodné katastrofy, viac či menej pravidelne. Ich vplyv na ekonomický rast zasiahnutého regiónu býva krátkodobo negatívny, obmedzený zväčša na jeden kvartál.

Predpokladáme, že koronavírus bude mať na svetovú aj slovenskú ekonomiku obdobný dosah a zatiaľ nečakáme, že ich uvrhne do celoročnej recesie, ak sa dostane rýchlo pod kontrolu.

Ochorenie Covid 19, ktoré je spôsobené vírusom SARS-CoV-2, vyvolá ekonomický zlom v dôsledku veľkých a stále sa sprísňujúcich reštriktívnych opatrení na zastavenie jeho šírenia, keď sa vyskytuje vo všetkých významných systémovo dôležitých ekonomikách.

Klesne ponuka a dopyt

Pôjde jednak o negatívny šok na ponukovej strane ekonomiky, keď už boli a ešte zrejme aj budú v dôsledku karantén a obmedzení pohybu zatvárané rôzne výrobné závody a vo väčšej či menšej miere prichádza aj k narušeniu dodávateľsko-odberateľských reťazcov.

Zatvorenie väčšiny obchodných prevádzok, všetkých nie nevyhnutných na prežitie, vrátane služieb, prerušenie dopravných spojení či zatvárania hraníc vyvolá aj dopytový šok, keď prudko klesne spotreba. Najmä keď pripočítame aj dobrovoľné obmedzenia viacerých firiem či domácností.

Stres a volatilita na finančných trhoch s výraznými výpredajmi na akciových burzách budú zároveň znamenať sprísňovanie finančných podmienok a podkopanie biznis dôvery, čo sa takisto negatívne preleje do reálnej ekonomiky.

Predpokladáme preto, že svetová ekonomika dosiahne v prvom a s vysokou pravdepodobnosťou aj v druhom kvartáli záporný ekonomický rast na medzikvartálnej báze, čo znamená, že padne do technickej recesie.

Neodvážime sa povedať, aká hlboká bude kontrakcia, keďže situácia sa dynamicky vyvíja a predpovede sa ustavične zhoršujú, keď sa tempo šírenia vírusu v Európe aj v Spojených štátoch ešte zrýchľuje, čo vyvoláva dodatočné obmedzujúce kroky vlád.

Vývoj na Slovensku

Slovensko ako malá a otvorená ekonomika s veľkými obchodnými väzbami na Európu sa takisto nevyhne krátkodobému poklesu v trvaní dvoch kvartálov v základnom scenári vývoja pri výpadkoch exportu, výroby a domácej spotreby.

Ak však bude vývoj podobný ako v Číne, krajine pôvodu ochorenia, kde je vírus po dvoch mesiacoch od prepuknutia pod kontrolou a život sa vracia do normálu, v treťom kvartáli by malo nastať v globálnej ekonomike pomerne robustné oživenie v tvare „V“, ktoré bude pokračovať aj v samotnom závere roka.

Čím komplikovanejšie bude dostať vírus pod kontrolu, tým neskôr nastane odraz a bude pomalší, keď sa bude blížiť k tvaru „U“, pretože firmy aj domácnosti budú musieť obmedziť výdaje, doplniť úspory a oddlžiť sa po tvrdom dosahu súčasnej situácie, pričom ťažšie sa bude obnovovať aj dôvera. To bude zvyšovať aj riziko celoročnej recesie.

Centrálne banky znižujú úrokové sadzby

Významne by k oživeniu mali pomôcť aj bezprecedentné kroky hlavných svetových centrálnych bánk vrátane ECB a Fedu, ktoré výrazne znižujú úrokové sadzby, dodávajú na trhu likviditu spolu s obnovovaním či rozširovaním kvantitatívneho uvoľňovania.

K tomu sa pridá v súčasnej situácii aj mimoriadne účinné fiškálne uvoľňovanie po celom svete, kde napríklad len Nemecko oznámilo najväčší fiškálny stimul od čias 2. svetovej vojny.

Celkovo teda na základe informácií, ktoré máme v súčasnosti (hoci mnohé makrodáta nie sú k dispozícii a budú zverejňované s väčším časovým odstupom), nateraz nepredpokladáme celoročnú recesiu a už vôbec nie krízu na globálnej úrovni, hoci eurozóna skončí pravdepodobne v mínuse.

Svetová ekonomika nemá zásadné fundamentálne problémy a nerovnováhy, stres je spôsobený len zdravotnými problémami.

01 - Modified: 2020-03-17 11:24:11 - Feat.: 0 - Title: Tri scenáre vývoja u nás: Štúdia ukazuje, že koronavírusom sa môže nakaziť od 10 do 45 percent Slovákov 02 - Modified: 2020-03-17 13:22:18 - Feat.: 0 - Title: Raritný slovenský liek na koronavírus 03 - Modified: 2020-03-17 12:13:43 - Feat.: 0 - Title: Ruské aerolínie možno koronavírus doženie k bankrotu. V lepšom prípade prídu o viac ako miliardu eur 04 - Modified: 2020-04-24 16:44:30 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus je pre trhy perfektná čierna labuť, hovoria analytici 05 - Modified: 2020-03-14 21:27:22 - Feat.: 0 - Title: Veľká analýza: Rútime sa do recesie. Ako si ochrániť svoje peniaze v ťažkých časoch? 06 - Modified: 2020-03-16 13:57:32 - Feat.: 0 - Title: Ceny ropy výrazne klesli. Brent padol o viac ako 12 percent
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 03 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:41