Reuters
StoryEditor

Kryptomeny vystupujú z tieňa. "Korenie" investičného portfólia zaujalo aj veľkých hráčov

16.02.2021, 13:27
Napriek veľkej volatilite poskytujú vysoké výnosy aj kryptomeny. Investori však musia byť veľmi ostražitý, aby dokázali rýchlo reagovať.

Trh s kryptomenami dosahuje nové maximá. Podľa stránky Coinmarketcap.com predstavuje aktuálne súhrnná trhová kapitalizácia 1,5 bilióna dolárov. Samotný bitcoin z toho tvorí 61 percent.

Ťahúňom pre celý trh je čoraz väčšia inštitucionálna podpora. Veľké firmy a investičné fondy investujú do kryptomien stále viac peňazí. Kryptomeny tak vystupujú z tieňa a stávajú sa čoraz viac hlavným prúdom.

Popri mladej generácii investujú do odvetvia aj správcovia investičných fondov.

Zaujímavá alternatíva 

Pozitívny sentiment záujemcov o kryptomeny vyplýva z čoraz širšej akceptácie kryptomien. Ďalším priaznivým faktorom je rozvoj technologickej infraštruktúry, ktorá drží krok s rastúcimi požiadavkami na spracovanie transakcií. Na druhej strane sú hrozby z prísnejšej regulácie a riziko toho, že hackeri nájdu spôsob, ako sa nabúrať do siete.

Súčasné finančné trhy, ktoré nútia investorov upriamovať sa pri hľadaní výnosov najmä na akcie a na ne viazané produkty, tak poskytujú ďalšiu zaujímavú alternatívu. Napriek veľkej volatilite poskytujú vysoké výnosy aj kryptomeny.

Investori však musia byť veľmi ostražitý, aby dokázali rýchlo reagovať. Príkladom je marec minulého roku, keď Bitcoin a Ethereum stratili polovicu zo svojej hodnoty, keď trhy zachvátila panika s rastúcich prípadov nákazy Covidom-19.

Obava pred infláciou 

Kryptomeny môžeme považovať za „korenie“ portfólia, ktoré dokáže v správnej miere dodať zaujímavé výnosy. Na druhej strane je treba počítať aj poklesom tejto investičnej zložky úplne na nulu. Odporúča sa preto, aby virtuálne meny tvorili len tri až päť percent portfólia.

Pred investormi teraz stojí otázka, či je súčasný trend dostatočne silný, aby hnal trh nahor po celý tento rok. Jedným z podporných faktorov je najmä obava pred infláciou. Tradičné meny, ktoré sú kontrolované vládami a centrálnymi bankami, sú ohrozené znehodnotením. Vlády ich tlačia podľa ich potreby.

Prvý známy príklad inflácie siaha do ďalekej histórie. Rímska ríša potrebovala viac peňazí na armádu a bujnejúcu infraštruktúru a preto na pokrytie nákladov začala tlačiť mince s čoraz menším obsahom striebra. Znehodnocovala tým hodnotu všetkých mincí v obehu, čo bolo jednou z príčin rozpadu Rímskeho impéria.

Naopak jedným z najnovších príkladov inflácie je Venezuela, ktorá v roku 2018 zažila hyperinfláciu o jeden milión percent.

Strach zo znehodnotenia meny zapustil v mysliach ľudí hlboké korene. Hľadajú preto spôsoby, ako sa tomu vyhnúť. Alternatívnou platobnou metódou sa stáva tovar, komodity a najmä zlato.

Bezpečný prístav 

Aj napriek tomu, že hodnota bitcoinu veľmi kolíše, investori ho považujú za bezpečný prístav, podobne ako zlato. Počet „mincí“ v obehu je totiž limitovaný na 21 miliónov kusov a viac ich nebude možné „vyťažiť“. Mena tak má zabezpečenú svoju vzácnosť, podobne ako zlato.

Ďalšou výhodou bitcoinu je jeho decentralizovaný systém. Nepodlieha totiž kontrole, ani manipulácii, čo robí odolným voči zásahom zvonka.

Spomedzi ostatných mien je zaujímavé Ethereum. To sa prirovnáva k striebru. Okrem jeho vzácnosti má totiž aj praktické využitie, podobne ako striebro. Ethereum sa používa na vysporiadanie smart kontraktov, čo sú predprogramované transakcie realizované automaticky po splnení určitých podmienok.

Ethereum sa používa na úhradu transakčných nákladov napríklad pri zmluvách prevodu nehnuteľností, či poistných zmluvách. Širšie využitie je však limitované technickými podmienkami, ktoré umožňujú realizovať len malý počet transakcií za jednu sekundu. Masívne využitie Etherea preto naráža na svoje limity.

Anders Nysteen, krypto-analytik Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:02