StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

07.05.2003, 00:00
Magyar Nemzet
Slovenské strany majú 12 dní na to, aby presvedčili viac než polovicu voličov, aby sa zúčastnili na ľudovom hlasovaní o vstupe krajiny do EÚ. Opozičná strana Smer už týždne požaduje odvolanie podpredsedu vlády Pála Csákyho s tým, že kampaň je neúčinná, v prípade neúspešného hlasovania by šéf strany Robert Fico považoval za správne odvolať celú vládu. V ochote pristúpiť k referendovým urnám badať u maďarského obyvateľstva väčšiu aktivitu, podľa prieskumov až 75 percent príslušníkov tejto menšiny pristúpi k urnám, čo je o päť percent viac ako celoštátny priemer. Je to pravdepodobne z toho dôvodu, že maďarskí obyvatelia v SR pozorne sledovali plebiscit v Maďarsku. Vedia, že pred vstupom Maďarska už prakticky nie je žiadna prekážka, integrácia oboch krajín bude znamenať zrušenie hraníc. (Slovenská kampaň má maďarský terč, 6. 5.)

Právo
Slovensko prežíva podstatnú zmenu na politickej scéne: niektoré vládne strany pozvoľna menia svoj postoj k opozičnému HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara. Predseda SMK Béla Bugár, napríklad, nevylúčil v budúcnosti spoluprácu s HZDS. Ešte pred polrokom by podobné slová vyvolali búrku nevôle, ale teraz je reakcia vládnych strán skôr opatrná. Podľa poslanca SDKÚ Romana Vavríka sa predovšetkým zahraničná politika HZDS zmenila o 180 stupňov. (Mečiar začína byť prijateľnejší, Ivan Vilček, 6. 5.)

Süddeutsche Zeitung
V Rakúsku sa schyľuje k epochálnej zmene -- ku koncu tradičnej politiky dohôd, ktorá dlhé roky umožňovala zohľadňovať záujmy veľkých spoločenských skupín obyvateľstva. Tak ako v Nemecku aj v Rakúsku si žiada zásadná zmena vekovej štruktúry obyvateľstva radikálny rez do oblasti verejných výdavkov. Dôchodky v Rakúsku by sa mali podľa najnovšieho návrhu vlády skrátiť o 20, v dlhodobejšej perspektíve až o 40 percent. Podivuhodné pritom je, že súčasný čierno-modrý pravicový kabinet nechce počúvať pripomienky sociálnych partnerov, ktorí majú v Rakúsku oveľa väčší vplyv ako, napríklad, v Nemecku. (Od konsenzu ku konfliktu, Michael Frank, 6. 5.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 03:53