StoryEditor

O svojom vlastníctve má rozhodnúť občan

20.03.2003, 23:00

Pol milióna občanov SR sa zúčastňuje na systéme doplnkového dôchodkového poistenia. Deväť miliárd korún vložili zamestnanci a zamestnávatelia do samosprávne spravovaných subjektov. Pre úplnosť je treba uviesť, že zo štyroch doplnkových dôchodkových poisťovní je už len jedna samosprávne spravovaná, ďalšie tri majú profesionálneho správcu. Paradoxom je, že najlepšie zhodnotenie prostriedkov má práve tá, ktorá nemá "profesionálneho" správcu. Návrh z dielne ministerstva práce je zveriť správu prostriedkov, ktoré spravujú (nie vlastnia) doplnkové dôchodkové poisťovne, správcovským spoločnostiam, ktoré budú akciovými spoločnosťami (SS, a. s.). Potreba takejto zmeny je zdôvodňovaná "zvýšením transparentnosti doplnkového dôchodkového systému a úrovne ochrany jeho účastníkov". Zásadný rozdiel v spravovaní prostriedkov je v tom, že samosprávne spravovanie má byť zo zákona nahradené akciovou spoločnosťou.
Rozdiel medzi týmito systémami nie je potrebné vysvetliť. Dôležité je to, či je možné zákonom bez súhlasu vlastníkov prostriedkov zásadným spôsobom zmeniť podmienky spravovania peňazí, t. j. pol miliónom občanom a 9 mld. korún. Z právneho hľadiska však počet občanov a ani objem nie sú rozhodujúce. Teda aby znova štát nerozhodol o vlastníctve občana, ale aby o ňom rozhodol občan sám. Z praktického hľadiska ide o tých občanov -- poistencov doplnkových dôchodkových poisťovní, ktorí už vstúpili do systému DDP pred účinnosťou pripravovaného nového systému. Ide o to, aby títo občania mali možnosť voľby, t. j. aby im bola daná možnosť vyjadriť svoj súhlas či nesúhlas so zásadnou zmenou spravovania ich prostriedkov. V prípade nesúhlasu však musí byť daná možnosť výberu ich prostriedkov, a tým aj ústavnosť pripravovanej zmeny v doplnkovom dôchodkovom poistení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:28