StoryEditor

Už sa nehrá na piesočku

25.01.2010, 23:00

Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka by sa mohla stať - pri absolutizovaní posledných výsledkov prieskumu MVK, aj keď do volieb sa dá zbabrať mnohé - po SOP (1998), ANO a Smere (obe 2002) ďalšou stranou, ktorá rozšíri dlhodobý parlamentný "panteón". Toto je asi najdôležitejší výsledok januárového prieskumu dôveryhodnosti politických strán - popri výpočte, že šesť opozičných strán má spolu približne toľko percent a mandátov ako samotný Smer-SD (65 : 67 v prospech Roberta Fica).

Nástup SaS doteraz naznačovali trendy predchádzajúcich prieskumov verejnej mienky - a zrejme tým, že SaS viackrát prekročila päťpercentné kvórum, prestávajú sa jej sympatizanti obávať prepadnutia ich hlasov. Synergický efekt mohlo spôsobiť aj Sulíkovo odmietnutie Dzurindovho líderstva v koalícii SDKÚ - SaS. Práve tí voliči, ktorí volia SDKÚ napriek Dzurindovi, mohli definitívne pochopiť, že Dzurinda sa nevzdá nielen postu predsedu strany (teraz je už aj objektívne neskoro), ale ani volebného lídra (napokon, pred niekoľkými mesiacmi prevalcoval suverénne obľúbenejšiu Radičovú) a logicky hľadajú za neho náhradu.

Ak by tento výsledok potvrdili aj ďalšie prieskumy v nasledujúcich mesiacoch (do konca týždňa má vyjsť Focus) a veľa by nestratila ani koalícia Mostu a SaS, do veľkej miery by to zmenilo predvolebnú stratégiu mnohých. Črtajúci sa kľúčový súboj Fica s Dzurindom, v ktorom sa chystalo vyvaliť množstvo splašiek z politických kanálov, by totiž jednoznačne nahrával sulíkovcom ako strane bez škandálov a korupcie. Na druhej strane práve súboj s Dzurindom by bol pre Fica zárukou udržania väčšiny svojich voličov (lebo časť z nich prechádza práve k Sulíkovi). Na Súmračnej teraz môžu zvažovať, ako ďalej, lebo zrejme prišli o istotu Dzurindu. A na rovnocenný súboj s Ficom však Sulík ani SaS ešte nemajú.

O čo ide medzi veľkými chlapcami, zistí Sulík vlastne až teraz. Každá nová strana totiž oberá tie zavedené o stámiliónové bonusy zo štátneho rozpočtu, a tak odpor voči SaS môže byť taký a všestranný, ako si ani nedokáže predstaviť. Základnými predpokladmi toho, aby odolal, je čisté financovanie strany, nejestvovanie vnútorných rozporov, ako-tak podnetný program a mediálne známy tím viacerých osobností (lebo model strany jedného muža, ktorý zastupuje stranu vo všetkých predvolebných súbojoch, môže dopadnúť iba tak, ako SaS v kauze interrupcií). Odložte si kýbliky s piesočkom, už sa hrá o všetko.

Róbert Kotian

01 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Robota pre tvrdých chlapov 02 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stratené deti frankizmu 03 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Amerika prehrala vojnu 04 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pomalá smrť tabakových reklám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:27