StoryEditor

Portugalsko? Bez ďalšej pomoci to nepôjde

07.02.2012, 23:05
Nálada na trhu je rozhodne proti Portugalsku, tvrdí analytik Diego Iscaro pre Finweb.

Myslíte si, že Portugalsko bude musieť požiadať o druhý balík záchrany?
Odhadujeme, že portugalská recesia môže byť hlbšia, než predpokladala vláda, čo môže vytvoriť väčšiu dieru vo financovaní, než sa predpokladalo v záchrannom programe. Navyše, nálada na trhu je rozhodne proti Portugalsku, a hoci sa neočakáva návrat krajiny na dlhodobé dlhopisové trhy až do druhej polovice roka 2013, existuje riziko, že úroky z dlhopisov sa dovtedy nevrátia na udržateľnú úroveň. V dôsledku toho sme presvedčení, že Portugalsko bude musieť požiadať o ďalšie financovanie z trojky.

Kedy sa môže Portugalsko vrátiť na kapitálové trhy?
To bude závisieť od viacerých faktorov. Ak by dosiahla ekonomika lepšie výsledky, ako sa očakávalo, a vláda by bola úspešná so svojím programom reforiem, existuje šanca, že sa Portugalsko vráti v plánovanom čase. V tejto chvíli táto možnosť nevyzerá veľmi reálne.

Čo je najväčší problém portugalskej ekonomiky?
Hlavným problémom je rast. Ekonomika sa trápila už pred vypuknutím krízy a kontrakcia sa očakáva v tomto a pravdepodobne aj nasledujúcom roku. V dlhodobom horizonte bude fiškálna konsolidácia bez rastu nemožná.

Čo by sa stalo na finančných trhoch, ak by Portugalsko požiadalo o ďalšie peniaze? Môžu investori ešte veriť, že krajiny PIGS dostanú svoje finančné problémy pod kontrolu?
Šírenie nákazy bude závisieť od situácie ostatných krajín. V tejto súvislosti očakávame, že akcia ECB, ktorá ponúka úvery bankám eurozóny, zníži pravdepodobnosť úplného rozšírenia krízy.

Sú problémy Grécka a Portugalska v niečom podobné?
Hoci je situácia v Grécku výrazne horšia, obe tieto krajiny majú problém konkurencieschopnosti.

Aké sú výhody portugalskej ekonomiky v porovnaní s Gréckom?
Portugalskej vláde sa podarilo realizovať viacero politicky zložitých reforiem s tým, že sociálna situácia zostala pokojnejšia. Krajina tiež, na rozdiel od Grécka, splnila svoj fiškálny cieľ pre rok 2011, no dosiahlo to iba jednorazovými opatreniami, ktoré nebude môcť opakovať v budúcnosti.

Je záchrana Grécka lepší spôsob, než bankrot?
Koniec koncov, Grécko čelí problému solventnosti a dlhy sa budú musieť znížiť. Z dlhodobého hľadiska bude musieť Grécko zavádzať reformy, ak chce zostať v eurozóne.

Aké krajiny v eurozóne sú podľa vás ďalšími kandidátmi na záchranu?
Okrem troch krajín, ktoré už majú záchranný program, sa do nestabilnej situácie dostávajú Taliansko a Španielsko. V súčasnej dobe však odhadujú, že by mali byť schopné prežiť bez zachrány, hoci riziká sú tu stále.

Diego Iscaro

 analytik IHS Global Insight

01 - Modified: 2005-04-29 14:00:08 - Feat.: 0 - Title: Dôvera v priemysle na Slovensku prvýkrát v tomto roku klesla 02 - Modified: 2005-04-29 14:00:29 - Feat.: 0 - Title: V apríli sa spotrebiteľská dôvera na Slovensku výrazne zlepšila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 00:54