StoryEditor

Tlačovka roka? Výsledkom je mačkopes

22.01.2015, 15:33

Dnešné zasadnutie Európskej centrálnej banky bolo jedným z najsledovanejších za posledných pár rokov. Nakoniec však jeho výsledkom nie je jednoznačná správa, ale len akýsi „mačkopes“. Dôvodom je to, že Eurobanka síce spustila oficiálne po prvý krát vo svojej histórii politiku kvantitatívneho uvoľňovania, ale jej objem a očakávaný výsledok sú viac ako neisté.

Zmena kurzu menovej politiky, ktorú ECB signalizovala už vopred, sa mala dnes premeniť na reálne kroky. Politika Eurobanky bola dlho viazaná na dedičstvo Bundesbanky, ktorá desaťročia konzervatívne riadila výkon menovej politiky. Napríklad tak ako Bundesbanka sa nikdy nevyjadrovala ku kurzu USD/DEM, tak ani Eurobanka nikdy (až na ostatný rok) nekomentovala kurz EUR/USD. V tomto ostala poslednou centrálnou bankou, ktorej „nezáležalo“ na kurze svojej meny.

Politika kvantitatívneho uvoľňovania však znamená obrat o 180 stupňov. Pnutie vnútri ECB sa materializovalo okrem iného aj do špekulácií na trhu (rumours) do akej výšky bude ECB ochotná navyšovať svoju bilančnú sumu. Denník Wall Street Journal uviedol, že podľa svojich zdrojov bude ECB nakupovať cenné papiere za 50 miliárd eur každý mesiac po dobu jedného roka. Keďže sa čakalo, že ECB uvoľní do obehu 1 bilión eur a nie len 600 miliárd, kurz EUR/USD poskočil smerom nahor. Takisto sa začali vypredávať nemecké cenné papiere, rovnako v súvislosti s pochybnosťami, či trhy nemajú od ECB príliš veľké očakávania.

ECB sa nakoniec rozhodla realizovať nákupy cenných papierov ktoré majú investičný rating vo vyššom objeme a dlhšie - v objeme 60 miliárd eur mesačne až do septembra 2016. Ku koncu tohto obdobia bude ECB posudzovať účinnosť tohto opatrenia a rozhodne o jeho ďalšom smerovaní. Prezident Eurobanky Mario Draghi vyjadril pevné presvedčenie, že toto opatrenie sa výraznou mierou podpíše pod zabránenie deflácii. Rast úrokových sadzieb ECB očakáva na konci roku 2015 a v roku 2016 spolu s rastom cien ropy.

Hneď po zverejnení sa objavili názory, že trh mal zohľadnený v kurze EUR/USD objem 1,5 bilióna eur a informácia, ktorá zaznela na tlačovej konferencii nepošle kurz eura nadol. Na druhej strane zaznela aj informácia, ktorá hovorila o tom, že v prípade potreby bude ECB uskutočňovať quantitative easing až do doby, než začne inflácia opätovne stúpať.

Aktuálne sa kurz počas tlačovej konferencie pohyboval 100 bodov pod úrovňou pred zahájením konferencie, čo nie je až taký významný posun vzhľadom na dôležitosť oznámenej správy. Trh teda správne oddiskontoval opatrenia ECB do kurzu eura a potenciál na jeho ďalšie oslabovanie sa tak pre najbližšie obdobie znížil. Nemecké benchmarkové dlhopisy získali späť svoje stratené pozície.

Vo všeobecnosti teda tak veľmi očakávaná tlačová konferencia ECB nemala na trhy výraznejší vplyv. Trendy ostatných týždňov pravdepodobne ostanú zachované, ale pravdepodobnosť korekcie klesajúcich kurzov a výnosov vzrástla.

01 - Modified: 2007-02-22 13:17:00 - Feat.: 0 - Title: Pacientom transplantovali orgány od darkyne s HIV
01 - Modified: 2024-03-05 14:30:00 - Feat.: - Title: Kvantitatívne sprísňovanie nemá na trhy dramatický vplyv 02 - Modified: 2024-02-21 15:46:30 - Feat.: - Title: Centrálne banky čelia masívnym stratám 03 - Modified: 2023-03-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Ak by Ford a Volkswagen prispievali Elonovi Muskovi v Tesle 04 - Modified: 2022-09-29 18:47:36 - Feat.: - Title: Dosluhujúci premiér Draghi príde do Kyjeva. Obdrží tam jedno z najprestížnejších ukrajinských vyznamenaní 05 - Modified: 2022-09-16 15:32:54 - Feat.: - Title: Protiruské sankcie fungujú a podpora Ukrajiny musí pokračovať, uviedol Draghi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:47