StoryEditor

Odpočítavanie sa začalo. V strehu musí byť celá stredná Európa (komentár dňa)

30.11.2015, 10:14

Odpočítavanie do ďalšieho kľúčového stretnutia ECB začalo. Štvrtkové zasadnutie eurobanky bude pritom dôležité nielen pre eurozónu, ale aj pre centrálne banky a teda aj trhy v strednej Európe.

Asi najpozornejšie bude sledovať zasadnutie ECB česká centrálna banka, ktorá quasi-fixným kurzom replikuje politiku centrálnej banky eurozóny najtesnejšie. Pre ČNB bude rozhodnutie ECB pritom veľmi dôležité, čo koniec koncov potvrdil minulý týždeň aj budúci guvernér Rusnok. Bankovú radu ČNB bude pritom najviac zaujímať to, či a kam až ECB predĺži načasovanie ukončenia politiky kvantitatívneho uvoľňovania. Ak to bude horizont roku 2016, bude podľa toho musieť ČNB konať zodpovedajúcim spôsobom, t.j. bude musieť takisto do roku 2017 predĺžiť intervenčný režim. Čiže bude jasné, že spotový kurz EUR/CZK sa ani v roku 2016 pod úroveň 2016 nedostane.

Čo sa potom týka poľskej a maďarskej centrálnej banky, tak tu pôjde skôr o to, či ECB trhy prekvapí z kvantitatívneho hľadiska. Ak by ECB znížila svoju depozitnú sadzbu o 20 a viac bázických bodov a eventuálne navýšila objemy nakupovaných dlhopisov o 20 a viac miliárd eur mesačne, potom krátkodobé dopady na zlotý, forint a stredoeurópske trhy budú nepochybne pozitívne.

O tom, či rast cien aktív v Maďarka a Poľsku implikovaný agresívnejšou expanziou ECB môže bezprostredne (t.j. do konca roka) ovplyvniť politiku NBP a MNB však veľmi pochybujeme. Čo sa potom týka začiatku budúceho roka, tak MNB by mohla ECB nasledovať len za predpokladu, že forint udržateľne posilní o niekoľko percent. V prípade NBP potom rozhodne to, ako bude vyzerať Výbor pre menovú politiku po veľkej výmene, ktorá ho čaká na začiatku budúceho roka.

Región - forex
V piatok bolo obchodovanie s regionálnymi menami opäť skôr pokojné a forint sa zlotými mierne posilňovali. Kurz koruny sa voči euru prakticky nemenil.

Čo sa týka tohto týždňa, tak ten nie je bez udalostí ani v regióne. Zajtra budú zverejnené indexy regionálnych podnikateľských nálad, ale už dnes bude zverejnený bleskový odhad poľskej inflácie za november spolu s detailmi poľského HDP za tretí štvrťrok. Čísla by podľa nás zlotému mohli v súhrne mierne nahrávať. V stredu navyše zasadá poľská centrálna banka. Dôležitejšie z hľadiska regiónu však nakoniec zrejme bude zasadnutie ECB. Prípadné zníženie depozitnej sadzby bude zaujímať skôr forint a zlotý, zatiaľ čo predĺženie QE bude mať zrejme vplyv predovšetkým na politiku ČNB a teda aj na korunu (pozri úvod).

Dlhopisy
Výnosy nemeckých dlhopisov na záver týždňa mierne klesali (-1,4 bps). Hlavným motorom ziskov dlhopisov boli tentoraz pravdepodobne prepady akcií naštartované výpredajmi v Číne. Inak bolo ale obchodovanie pokojnejšie a investori skôr vyčkávajú na blížiace sa zasadnutie ECB.

My počítame s tým, že ECB na svojom zasadnutí vo štvrtok navýši celkové nákupy dlhopisov o zhruba 20 miliárd eur mesačne a môže súčasne natiahnuť QE do začiatku roku 2017 a podporiť celú akciu ešte znížením depozitnej sadzby (o 10 bps). Pre dlhopisy by to už nemuselo byť zásadné prekvapenie a veríme, že priestor pre ďalšie zisky na dlhšom konci krivky je v tejto chvíli obmedzený. Tým skôr, že dnes zverejnená nemecká inflácia (za november) by mala poukázať na ďalší posun vyššie nad nulu.

Komodity
Cena ropy Brent dnes ráno nadväzuje na piatkový pokles, a to najmä v súvislosti s pokračujúcim prepadom čínskych akciových trhov. Udalosťou týždňa je však bezpochyby zasadnutie OPECu, ktoré sa koná v piatok. Na trhu preto zrejme bude panovať rozjatrená atmosféra, aj keď faktická zmena politiky združenie - napríklad dohoda na konkrétnych produkčných kvótach pre jednotlivé členské krajiny - nie je podľa nás pravdepodobná. Slovné intervencie, aké sme mali možnosť pozorovať minulý týždeň v podaní Saudskej Arábie, sú však možné.

Ceny ostatných komodít v piatok vo väčšine prípadov klesali. Základným kovom rozhodne nepomáhali negatívne správy z Číny. Zaujímavé preto bude aj zverejnenie bleskového odhadu čínskej podnikateľskej nálady (PMI) zajtra skoro ráno.

01 - Modified: 2007-11-23 04:56:00 - Feat.: 0 - Title: Uram na operáciu, Slovanu bude chýbať 4 až 6 týždňov
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-03-05 14:30:00 - Feat.: - Title: Kvantitatívne sprísňovanie nemá na trhy dramatický vplyv
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:00